Shutterstock

Nieuws FAO Food Index

Graan kartrekker hogere FAO-voedselprijsindex

7 Juni 2024 - Alex Jurvillier

De voedselprijzen zijn voor de derde maand op rij gestegen. De Wereldvoedselorganisatie FAO liet weten dat de stijgende oedselprijsindex voornamelijk werd veroorzaakt door de sterk toegenomen graanprijzen. De zuivelprijzen zitten eveneens in de lift.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gestegen indexen van zuivel en graan compenseren de dalende indexen van vlees, plantaardige oliën en suiker. In totaal stijgt de voedselprijsindex met 1,1 punten tot 120,4 punten. Dit is hoger dan de 117,7 punten van januari 2024, maar lager dan de 124,7 punten van mei vorig jaar.

Graan
De graanprijsindex steeg van 111,6 naar 118,7 punten. Dat is nog wel een stuk lager dan de 129,3 punten van mei vorig jaar en ook lager dan de 119,9 punten van januari dit jaar. De graanprijs kende een dip in maart tot 110,9 punten en lijkt nu weer terug te veren. De prijzen van alle grote graansoorten zijn maand op maand gestegen, schrijft FAO. Hiervan tarwe het meest. De prijzen waren voornamelijk toe te kennen aan toegenomen onrust over een tegenvallende oogst. Daarbij komt de opleving door de onrust rond de Zwarte Zee.

Zuivel
De zuivelprijsindex steeg in mei naar 126 punten, 2,2 punten hoger dan april. Dat is hoger dan de 118,7 punten van januari en de 129,3 punten van mei vorig jaar. FAO schrijft over de toegenomen vraag vanuit de retail en food service in aanloop naar de zomervakanties. Daarbij komt de verwachting over de West-Europese melkproductie die zal naar historisch lage niveaus. Dit in combinatie met seizoensgebonden verminderde melkproductie in Oceanië stuwen de zuivelindex.

Plantaardige Oliën
De index voor plantaardige oliën daalde van 130,9 punten naar 127,8 punten. Dat is nog steeds hoger dan het niveau van januari, toen de index op 122,5 punten stond. Vorig jaar mei stond de index op 118,7 punten en komt daarmee ook lager uit. De index daalde voornamelijk als gevolg van lagere palmolieprijzen. De soja-, raapzaad- en zonnebloemolieprijzen stegen wat lichter.

Vlees
De vleesprijsindex bleef nagenoeg hetzelfde en daalde 0,2 punten tot 116,6 punten in mei. Daarmee komt mei hoger uit dan de 109 punten van januari en de 118,1 punten van mei vorig jaar. Internationale prijzen voor kip en rundvlees daalden tegenover de stijgende prijzen van varkens- en schapenvlees, schrijft FAO.

Suiker
De suikerprijzen daalden flink van 126,6 punten in april naar 117,1 punten in mei. Daarmee staat de suikerindex een stuk lager dan de 136,4 punten van januari 2024 en nog veel lager dan de 157,2 punten van mei vorig jaar. De suikerprijsindex is voor de derde maand op rij gedaald. De oorzaak ligt voornamelijk bij Brazilië, die een goede start maakt in het nieuwe seizoen. Versterkt door voorspoedige weersomstandigheden. Dat droeg bij aan een verbeterd beeld van de wereldvoorraad, schrijft FAO. Toegenomen Braziliaanse exportbeschikbaarheid en lagere prijzen voor ruwe olie drukken op de suikerprijzen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden