Shutterstock

Nieuws Financieel

Im- en exportwaarde voeding buiten EU neemt af

23 April 2024 - Linda van Eekeres

Zowel de im- als exportwaarde van voeding en levende dieren lag in 2023 hoger dan een jaar eerder. Maar de waarde van de invoer en uitvoer van zowel binnen als buiten de EU nam af met respectievelijk 1% en 2,7%. Dit blijkt uit nieuwe CBS-cijfers.

Er werd vorig jaar voor €62,4 miljard aan voeding en levende dieren geïmporteerd, waarvan €36,4 miljard uit de EU. In 2022 werd er nog voor €61,1 miljard geïmporteerd. De uitvoer van voeding en levende dieren bedroeg afgelopen jaar €92,5 miljard (tegenover €88,7 miljard in 2022), waarvan €67,5 miljard binnen EU-landen.

De importwaarde van voeding en levende dieren nam in 2023 met 2,2% toe. De import uit EU-landen nam met 4,6% toe, terwijl die uit niet-EU-landen met 1% afnam. De export nam met 4,3% toe. De waarde van voeding en levende dieren die werden geëxporteerd naar EU-landen nam met 7,2% toe. Export naar buiten de EU liet een afname van 2,7% zien. De handel binnen de EU werd dus belangrijker, die met de gebieden daarbuiten nam af in belang.

Vetten en oliën
Zowel de invoer- en exportwaarde van dierlijke en plantaardige oliën en vetten (een losse categorie) namen sterk af. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien de prijzen na de inval van Rusland in Oekraïne enorm waren gestegen, vooral voor zonnebloemolie, maar in de slipstream ook voor andere oliesoorten. 

Totale invoer en uitvoer van goederen
Wat het totaal aan goederen betreft, is Nederland na Duitsland zowel de grootste importeur als -exporteur van goederen in de Europese Unie. Nederland importeerde in 2023 voor €780 miljard aan goederen. Alleen Duitsland importeerde meer met een bedrag van €1.353 miljard. Nederland exporteerde in totaal voor €866 miljard in 2023, Duitsland €1.562 miljard.

Nederland speelt een grote rol als distributeur van goederen van buiten de EU naar EU-landen en was in 2023 de belangrijkste handelspartner van België en Duitsland, aldus CBS. 70% van de Nederlandse goederenexport gaat naar andere EU-landen. Van het EU-deel is ruim twee derde doorvoer of wederuitvoer.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden