Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Voor het eerst in 7 maanden stijgen voedselprijzen weer

5 April 2024 - Alex Jurvillier

Voor het eerst in zeven maanden stijgen voedselprijzen weer. De voedselprijsindex van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) rapporteert over de maand maart een stijging van 1,3 punten ten opzichte van februari, tot 118,3 punten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de voedselprijsindex in maart 2024 steeg, was deze 9,9 punten lager dan maart vorig jaar: een daling van 7,7%. Voor de maand maart geldt dat de stijging in prijsindexen van plantaardige olie, zuivelproducten en vlees zwaarder wogen dan de dalingen in suiker en graan. Hierdoor steeg FAO's voedselprijsindex.

Graanindex gedaald
FAO's graanprijsindex bedroeg in maart gemiddeld 110,8 punten, een daling van 3 punten ten opzichte van februari. Gerekend vanaf maart vorig jaar is de index in maart 2024 27,8 punten lager en ook het laagste in een jaar tijd. Mondiale graanexportprijzen daalden onder andere vanwege sterke exportcompetitie tussen de EU, Rusland en Amerika, schrijft FAO. China kocht geen graan van Australië en Amerika, wat drukte op de markt. Voorspoedige oogstprognoses voor 2024 in Rusland en Amerika droegen bij aan een dalend effect op de graanprijsindex.

Suikerindex flink omlaag
De suikerprijsindex daalde in maart tot een gemiddelde van 133,1 punten. Dat is 7,6 punten lager dan februari. Wel weer hoger dan een jaar geleden in maart, toen de index op 127 punten stond. De maandelijkse daling werd voornamelijk veroorzaakt door een positief bijgestelde verwachting omtrent Indiase suikerproductie en een verbeterde oogstsnelheid in Thailand, schrijft FAO. Ook grote exporthoeveelheden uit Brazilië drukten op de suikerindex.

Indexstijging plantaardige olie stijgt het hardst
De prijsindex voor plantaardige olie steeg enorm, naar gemiddeld 130,6 punten. Met deze forse toename is dit het hoogste punt sinds april 2023 bereikt. Ten opzichte van februari steeg de prijsindex in maart met 9,7 punten. Deze prijsindex steeg in maart ruimschoots het meest van alle FAO voedselprijsindexen. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door een stijging in prijsnoteringen van palm-, soja-, zonnebloem- en raapzaadolie, schrijft FAO.

Zuivelprijsindex omhoog door wereldkaasprijzen
De zuivelprijsindex steeg in maart naar gemiddeld 124,2 punten, 3,5 punten hoger dan februari. In vergelijking met maart 2023, toen de index op 135,3 stond, nog steeds een stuk lager. Het meest stegen de wereldkaasprijzen, wat de sterke Aziatische vraag duidelijk weerspiegelt, aldus FAO. West-Europa verkocht meer kaas internationaal en ook seizoensgebonden lagere productie in Oceanië stuwde de index.

Vleesprijzen stijgen in maart
De vleesprijsindex steeg met 1,9 naar 113 punten in maart 2024. Dit is 1,7 punten lager dan maart 2023. De index is daarmee voor de tweede maand op rij stijgende. Pluimveevleesprijzen stegen in maart, ondersteund door stabiele importvraag van grote importerende landen, schrijft FAO. Dit ondanks ruime voorraden, omdat grote producerende landen minder last hadden van vogelgriepuitbraken. Ook varkensvleesprijzen en rundvleesprijzen stegen afgelopen maand.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden