Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Hittegolf zorgt ook voor oververhitte robustamarkt

5 April 2024 - Alex Jurvillier

De notering voor robusta koffiebonen zit flink in de lift. Woensdag bereikte de notering met $3.812 per ton het hoogste punt in minstens zestien jaar. Er zijn zorgen ontstaan over het wereldaanbod als gevolg van een hittegolf die de plantages van top exporteur Vietnam teistert.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De hittegolf in het Aziatische land dreigt de productie te schaden. De Londense importeur DRWakefield vertelt dat er ook zorgen zijn over een mogelijk watertekort voor de irrigatie, wat het aanbod voor volgend seizoen mogelijk onder druk zet, schrijft persbureau Bloomberg. Er zijn ook zorgen dat de hevige regenval in Brazilië de koffieplanten heeft aangetast. 

Een jaar geleden, op 4 april 2023, stond de robusta notering nog op $2.219 per ton. Woensdag dus op $3.812 per ton. Persbureau Reuters heeft het over de hoogste prijs in minstens zestien jaar. Gisteren zakte de koers weer wat naar $3.766 per ton, nog steeds historisch hoog.

De marktsituatie voor robusta koffie zou ook invloed hebben op de arabicanotering, die eveneens stijgt. Braziliaanse brokers geven aan dat de vraag naar lage kwaliteit arabica enorm toeneemt, schrijft Bloomberg. Die kan worden gebruikt ter vervanging van robusta in mixen. Arabica is overigens over het algemeen nog steeds duurder dan robusta.

Ilya Byzov, handelaar bij koffiegigant Sucafina, schrijft over de prijsstijging: ''Het is duidelijk dat koffiebranders hun voorraden laag hebben gehouden vanwege de verhoogde prijzen, in de verwachting dat deze zullen dalen. Dit is nog duidelijker bij robusta, waar vorige week een nieuwe opleving werd veroorzaakt door wat leek te beginnen met paniekerige aankopen door branders.'' Ook de torenhoge cacaoprijzen lijken invloed te hebben op de koffiehandel, vertelt Byzov, waarbij het psychologische aspect een rol speelt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden