Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Ivoorkust verhoogt prijzen voor cacaotelers

3 April 2024 - Alex Jurvillier

Tijdens Pasen passeerde de Amerikaanse cacaonotering de psychologische barrière van $10.000 per ton. Maar ondanks de hoge prijzen op de termijnmarkten komen telers er vaak bekaaid vanaf. Ivoorkust probeert nu de onrust onder de cacaotelers in het land weg te nemen met een prijsverhoging van 50%. Of de telers daarmee zijn geholpen, is nog de vraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de psychologische grens was gepasseerd, zakte de Amerikaanse notering gisteren wel weer licht terug naar $9.949 per ton. De notering in Londen steeg naar £8.384 per ton. Ter vergelijking: een jaar geleden stond de notering in Amerika op $2.868 per ton en de notering in Londen op £2.138 per ton.

Prijsverhoging voor Ivoriaanse telers aangekondigd
De Ivoriaanse regering en de instantie Conseil du Café Cacao (CCC) die de cacaohandel reguleert, hebben samen aangekondigd dat de cacaoprijs die Ivoriaanse cacaotelers ontvangen, wordt verhoogd. Deze zal met 50% toenemen, van 1.000 naar 1.500 Centraal-Afrikaanse-Frank per kilo (ongeveer $2,46 dollar). Dit meldt het Ghanese Cocoapost. De verhoging geldt voor het net begonnen teeltseizoen dat loopt van april tot september 2024. Eerder schreef Reuters al dat insiders meldden over de Ivoriaanse president Alassane Ouattara dat die de prijs voor cacaotelers wilde verhogen. De president oordeelde dat de situatie op de wereldmarkt exceptioneel is en wilde daarop ook een exceptionele reactie.

De prijsverhoging is volgens experts van cruciaal belang, gelet op het grote verlies van cacaobonen die worden gesmokkeld naar het naastgelegen Guinea, schrijft Cocoapost. Ivoorkust en Ghana, samen 's werelds grootste cacaoproducenten, zien een grote afname in cacaobonen die worden aangeleverd richting hun havens, mede als gevolg van ongunstig weer, plantenziekten en dus ook smokkel.

Eerder schreef de Internationale Cacao Organisatie dat de hoge cacaoprijzen een belangrijke zorg blijven, vanwege een tekort aan aanbod van belangrijke producenten zoals Ivoorkust en Ghana. Dit heeft geleid tot een afname van 28% en 35% aan inkomsten bij Ivoriaanse en Ghanese havens, vergeleken met het vorige seizoen.

Eerder gaf het Ivoriaanse Conseil du Café-Cacao (CCC) aan dat een prijsverhoging niet mogelijk was. Dat blijkt nu dus toch wel te gebeuren. Persbureau Bloomberg schrijft dat deze hogere betalingen ook de investeringen in de teelt aanmoedigen. De hogere prijzen zorgen waarschijnlijk ook voor meer aanbod, gezien telers nu vaak in aanbod vasthouden in de hoop op betere prijzen, schrijft Reuters.

Armoede
De hogere prijzen voor telers zijn ook hard nodig. Yuca Waarts van Wageningen University & Research laat zich bij NOS uit over de situatie van de cacaoboeren: "Omdat ze vanwege hun aanhoudende armoede geen investeringen kunnen doen, oogsten ze al langer weinig cacao. En daar komt de klimaatverandering nu bovenop." 

Waarts geeft bij NOS aan dat elke verhoging helpt, maar dat betekent niet direct dat dit de boeren uit de armoede haalt: "Er is in Ghana en Ivoorkust een enorme inflatie, waardoor ze nog dieper in de armoede terechtkomen. De vraag is hoe ze daar uitkomen."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden