Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Voedingsindustrie moet het doen met lagere prijzen

29 Maart 2024 - Linda van Eekeres

De afzetprijzen van de Nederlandse voedingsindustrie lagen in februari 1,3% lager dan in februari 2023, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Vergeleken met januari van dit jaar was er wel een klein plusje te zien van 0,3%.

In februari 2023 stegen de afzetprijzen in de voedingsmiddelenindustrie met 18,6%. Ook de andere maanden van 2023 stegen de prijzen, maar wel afnemend. In januari van dit jaar was voor het eerst weer een daling te zien ten opzichte van een jaar eerder, van 1,7%.

Gehele industrie
Voor de industrie als geheel geldt dat de afzetprijzen in februari met gemiddeld 1,8% daalden ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In januari daalden de afzetprijzen nog gemiddeld 3% op jaarbasis. Vergeleken met januari stegen de afzetprijzen in februari voor de gehele industrie gemiddeld met 0,6%. De afzetprijzen hangen nauw samen met de prijsontwikkeling van olie, aldus CBS. Een vat ruwe Brent-olie kostte in februari ruim 3% minder dan een jaar eerder. In januari was dat ruim 7% minder op jaarbasis.

Producten van de aardolie-industrie waren in februari 2,7 procent goedkoper dan in februari 2023. In januari lagen de prijzen 10,5 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in februari 8,6 procent lager dan een jaar eerder. In januari lagen de prijzen 11,0 procent lager dan in januari 2023.

Voedingsbedrijven iets minder negatief
CBS bracht deze week ook cijfers naar buiten over het producentenvertrouwen in maart. Het vertrouwen van alle producenten gemiddeld nam iets af van -4 in februari naar -4,8 in maart. In de voedingsmiddelenindustrie werden producenten juist iets minder negatief, van -6,5 in februari naar -4,2 in maart.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden