Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Winstcijfers vleesgigant JBS vallen wederom tegen

28 Maart 2024 - Matthijs Bremer

JBS heeft in het vierde kwartaal een fors lagere winst gemaakt dan verwacht. De totale winst kwam neer op 82.6 miljoen real ($16.58 miljoen). Marktanalisten hadden een verwachting uitgesproken die ongeveer tien keer zo hoog ligt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over heel 2023 zijn de resultaten fors zwakker. Over heel 2023 verloor 1,06 miljard real (€197 miljoen). Het bedrijf had dit jaar veel last van de moeizame Amerikaanse rundveemarkt. Door droogte eind 2022 en 2023 werden in beide jaren veel runderen vroegtijdig geslacht, waardoor het aanbod fors daalde. Daardoor lag het aantal runderen begin 2023 op het laagste punt sinds 1962 en bereikte de rundveestapel eind 2023/begin 2024 zelfs het laagste punt sinds 1956.

Als gevolg van de schaarste waren de Amerikaanse slachtprijzen in 2023 fors en niet al te stabiel. Daar kwam nog bovenop dat de vraag uit Azië afnam, waardoor de Amerikaanse export met 16% daalde. Als gevolg hiervan was de divisie over het hele jaar verlieslatend.

Pluimveemarkt moeizaam
Ook de pluimveevleesmarkt was JBS vaak niet gunstig gezind. De eerste maanden van 2023 was de wereldwijde pluimveevleesprijs door overaanbod laag. Tegelijkertijd was de voerprijs in deze periode historisch hoog. Inmiddels is die situatie in het voordeel van het bedrijf gedraaid. Door schaarste is de internationale prijs van pluimveevlees sinds eind 2023 juist aan de hoge kant.  

Tenslotte wist een licht herstel van de Amerikaanse varkensvleesmarkt de zwakke resultaten wat te dempen, zo geeft het bedrijf aan. In de Verenigde Staten zijn de slachtprijzen van varkensvlees aan de lage kant, terwijl de vleesprijzen historisch hoog blijven. Het gevolg hiervan is dat de marges stevig zijn, al leidt dit ook tot daling van de consumptie van 10%. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden