Shutterstock

Nieuws Ondernemen

Ondernemersvertrouwen stijgt, maar blijft negatief

15 Februari 2024 - Linda van Eekeres

Het ondernemersvertrouwen is begin van dit jaar hoger dan eind vorig jaar, maar het sentiment is nog steeds negatief. Ondernemers noemen als de belangrijkste belemmering een tekort aan arbeidskrachten. Onvoldoende vraag van afnemers wordt ook steeds vaker genoemd.

Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

Het ondernemersvertrouwen kwam in januari 2024 uit op -7,7. Dat is minder negatief dan in oktober 2023, toen het -10,1 was. Vooral in de overige dienstverlening en bouwnijverheid verbeterde het ondernemersvertrouwen. De enige sectoren waarin de ondernemers (licht) positief gestemd zijn, zijn informatie en communicatie en zakelijke dienstverlening. In de industrie verbeterde het vertrouwen van -13 naar circa -7.

Winstgevendheid
De winstgevendheid van ondernemers verbeterde het laatste kwartaal van 2023 ongeveer even vaak als deze verslechterde. Het meest negatief over de ontwikkeling van de winstgevendheid zijn ondernemers in de landbouw, bosbouw en visserij.

Ondernemers binnen deze sector zijn ook het meest negatief gestemd over het doen van investering voor het lopende jaar. Bij ondernemers binnen de verhuur en handel van onroerend goed zijn de investeringsverwachtingen het hoogst. In de detailhandel zijn de verwachtingen positief, terwijl deze een jaar eerder nog negatief waren.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden