Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Duitsland kampt met tekorten op eiermarkt

13 December 2023 - Matthijs Bremer

De eiermarkt lijkt nog altijd krapper te worden. Hoewel dit ook in Nederland te merken is, zijn de effecten vooral in Duitsland zichtbaar. Daarnaast heeft vogelgriep wat gas teruggenomen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren zit nog altijd in de lift. In week 48 werden eieren voor €13,10 per 100 stuks verhandeld. Sindsdien is de prijs met een stap van 5 cent en een stap van 10 cent verhoogd tot €13,25 per 100 stuks.

De voorspellingen dat de eiermarkt tot de kerst alleen maar krapper wordt, lijkt uit te zijn gekomen. Het aanbod is op het moment laag en eieren die op de vrije markt verhandeld worden vinden direct een koper. Vooral de vraag onder consumenten is op het moment sterk, maar ook de industriële vraag loopt goed door. De belangrijkste reden daarvoor zijn de aankomende feestdagen. Met name de vraag naar eieren voor toetjes en zoetwaren zorgt voor extra vraag.

De grootste krapte wordt op het moment in Duitsland gevoeld. Volgens verschillende landbouwmedia is er in Duitsland inmiddels zelfs sprake van tekorten. Op de vrije markt zijn eigenlijk geen eieren meer te krijgen. De handel begint inmiddels behoorlijk vast te lopen en er wordt opgeroepen om grotere bestellingen achterwege te laten, zo is in de media te lezen. Grote bestellingen kunnen niet worden geleverd en zorgen vooral voor verstoringen binnen de keten.

Bij onze oosterburen zijn de eierprijzen dan ook nog een stuk hoger. Volgens de Wesser-Ems-notering worden OKT-scharreleieren (Ohne Kuckentoten) in Duitsland op het moment voor €14,75 per 100 stuks verhandeld. Daarbij lijkt het tekort aan OKT-eieren nog altijd de grootste belemmering. Duitsland is voor 28% van zijn eieren afhankelijk van het buitenland en buiten de Duitse markt besloten veel producenten om niet op OKT over te gaan. Daarnaast zijn er op de spotmarkt amper OKT-eieren beschikbaar.

Vogelgriep
Daarnaast blijft vogelgriep een onvoorspelbare factor. Op het moment blijft het aantal ruimingen relatief beperkt. De afgelopen twee weken kwam een besmetting voor bij een leghenhouder. In totaal zijn 110.000 kippen geruimd. Daarmee heeft de versnelling van eind november niet doorgezet. In de periode van 15 tot en met 24 november vonden maar liefst drie besmettingen op boerderijen plaats. Door dit grotere aantal besmettingen in korte tijd heerste de angst in de markt dat de vogelgriep de schade van de uitbraak van vorig jaar zou evenaren.

Daarnaast is op 1 december de eerste besmetting sinds februari 2023 vastgesteld in België. Het gaat om een besmetting op een vermeerderingsbedrijf in Diksmuide. In totaal zijn ongeveer 20.000 moederdieren geruimd. Daarmee is na Nederland nu ook België zijn besmettingsvrije status kwijt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden