Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Nieuws Grondstoffen

Daling voedselprijzen komt tot stilstand

8 December 2023 - Linda van Eekeres

De daling die de FAO Food Price Index in juni inzette, is afgelopen maand tot stilstand gekomen. De index van de Wereldvoedselorganisatie blijft met 120.4 punten in november gelijk aan oktober. Dat betekent niet dat alle voedingsmiddelen even duur zijn gebleven.

De prijsstijgingen in plantaardige oliën, zuivel en suiker worden opgeheven door dalingen in de productgroepen granen en vlees.

Granen
Granen werden gemiddeld 3% goedkoper in november ten opzichte van oktober en op jaarbasis 19,4%. Prijzen van coarse grains (onder andere maïs en gerst) daalden het hardst met 5,6%. Maïs had hier het grootste aandeel in. In Argentinië was er meer aanbod van maïs en in de VS werden de opbrengstprognoses naar boven bijgesteld. De wereldwijde tarweprijzen daalden ook, vooral door het aanbod uit Argentinië en Australië en de concurrentie vanuit Rusland.

Vlees
Ook vlees werd minder duur, maar daar was de gemiddelde prijsdaling afgelopen maand slechts 0,4% en 2,4% op jaarbasis. Pluimvee-, varkens- en rundvlees werden iets goedkoper. Schapenvlees werd iets duurder, vooral door koersverschillen.

Suiker
De suikerprijs, die vorige maand voor het eerst sinds lange tijd weer een daling liet zien, zit weer in de lift. Het product was in november 1,4% duurder dan in oktober en maar liefst 41,1% hoger geprijsd dan in november 2022. De prijs steeg afgelopen maand vooral door zorgen over de mondiale exportmogelijkheden in het huidige seizoen en de verslechterde productievooruitzichten van Thailand en India door de droogte die het weerfenomeen El Niño heeft veroorzaakt. Ook droegen vertragingen vanuit Brazilië, in combinatie met de stijging van de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar, bij aan stijging van de suikerprijzen op de wereldmarkt. Het productietempo in Brazilië en de lagere olieprijs voorkwamen een verdere prijsstijging.

Zuivel
Na een maandenlange daling stegen de wereldwijde zuivelprijzen in oktober weer. Die stijging wordt deze maand doorgezet (+2,2%). Vergeleken met november 2022 ligt de prijs nog altijd 16,9% lager. In november stegen de internationale prijsnoteringen voor boter en magere melkpoeder, door een grote importvraag van Noordoost-Aziatische kopers, beperkte voorraden en een toegenomen vraag in West-Europa in aanloop naar de feestdagen. De prijsstijging van volle melkpoeder bleef beperkt. Ook de zwakkere dollar ten opzichte van de euro droegen bij aan een prijsstijging van zuivel. Kaasprijzen bleven echter dalen door het grote aanbod, vooral van cheddar.

Plantaardige oliën
Na drie maanden van dalingen op rij, steeg in november de prijs van de productgroep plantaardige oliën met 3,4% op maandbasis. De hogere prijzen voor palm- en zonnebloemolie compenseren de lagere prijzen voor soja- en koolzaadolie ruimschoots. De internationale palmolieprijzen herstelden zich in november met een stijging van ruim 6% procent. Dit komt vooral doordat importerende landen actiever inkopen en er seizoensmatig een lager aanbod is.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden