Danish Crown

Analyse Vlees & Eiwit

Vleesgigant Danish Crown grijpt in na moeilijk jaar

24 November 2023 - Matthijs Bremer

Danish Crown heeft een uitdagend jaar achter de rug, zo schrijft de coöperatie in haar jaarverslag. Het bedrijf heeft de omzet in gebroken boekjaar 2022/23 met 5% weten te verhogen. Daar staat echter tegenover dat Danish Crown de winst zag dalen van €290 tot €200 miljoen. Met name op de varkensmarkt kreeg het bedrijf rake klappen.

De omzet van de Deense grootmacht in de vleessector nam toe van 64,21 miljard kronen (€8,61 miljoen op basis van de huidige dagkoers) tot €9,07 miljard. De stijging is volgens Danish Crown het directe gevolg van hogere vleesprijzen. De volumes liepen daarentegen terug. Met name de productie van varkensvlees is flink afgenomen.

De daling voor Europa in zijn geheel was 7% lager. Vooral in Denemarken liep het slachtcijfer hard terug. In zijn thuisland heeft de coöperatieve vleesverwerker de varkensproductie met maar liefst 17% teruggeschroefd. Door lagere slachtgewichten daalde de vleesproductie nog sterker, met 9%. De productie van rundvlees verliep wat beter. In Duitsland daalde het slachtcijfer met 2,4% en in Denemarken nam het aantal runderslachtingen met 1% af.

Naast het aanbod zorgde ook de vraag voor de nodige uitdagingen, zo schrijft Danish Crown. Door inflatie daalde de vraag naar vlees dit jaar flink. Hoewel dit een tijdelijke afname is, denkt Danish Crown dat de vraag naar vlees omwille van het klimaat ook structureel lager komt te liggen. Hier anticipeert het bedrijf op door de focus te verleggen van het verkopen van vers en bevroren vlees aan de foodindustrie naar het verkopen van kant-en-klare producten aan de horeca en de retail. Daarnaast verlaagt het bedrijf de varkensslachtcapaciteit.

Bezuinigen en investeren
Door de krimpende Europese varkensstapel liep de productie van Danish Crown sterk terug. Door de moeilijke tijden zag Danish Crown zich gedwongen om bezuinigen van €190 miljoen voor de komende twee jaar en €130 miljoen voor 2026 door te voeren. Zo sloot het bedrijf vijf faciliteiten binnen en twaalf faciliteiten buiten Europa. Prominent waren vooral de sluitingen van productielocaties in het Deense Shaeby en het Duitse Boizenbrug. Dit is terug te zien in het personeelsbestand van het bedrijf. In totaal nam het bedrijf afscheid van 1.700 medewerkers. Van hen werkten 1.500 personeelsleden in de productie en 200 in de slachthuizen.

Voor het stroomlijnen van de slachtlijnen waren echter wel investeringen nodig. In bestaande slachterijen stak het bedrijf €130 miljoen. Daarbij ging de focus uit naar automatisering. Daarnaast investeerde het bedrijf €48,28 miljoen geïnvesteerd in een nieuwe baconfabriek in Rochdalle (in het Verenigd Koninkrijk). Los daarvan besloot Danish Crown tot een investering van €260 miljoen in haar voertechnologie.

Merken
De resultaten van de grote ondernemingen die Danish Crown in beheer heeft, geven een gemengd beeld. Net als vorig jaar presenteerde DAT-Schaub goed. De recordwinst van vorig jaar bleef dit jaar echter uit. De Ebit van het bedrijf daalde van €150 miljoen tot €130 miljoen, een daling van 13,5%.

Het Poolse merk Sokolow en het Zweedse KLS hadden het moeilijk. Hoewel de omzet van beide takken toenam, geeft Danish Crown aan dat inflatie beide consumentenmerken flink in de weg zat. Door de moeilijke marktcondities besloot Danish Crown het personeelsbestand uit te dunnen. Voor het Zweedse merk zag Danish Crown de Ebit met bijna 15% dalen. Opvallend in deze tijd van flinke inflatie is dat verschillende vleesconcepten het juist goed deden. Met name het merk Burger Boost groeide met maar liefst 83%.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden