Shutterstock

Analyse Energie

Elektriciteitsprijs volgt lagere gasprijs

7 November 2023 - Matthijs Bremer

De prijs van elektriciteit is flink lager dan vorige week. Door storm Ciarán werd een deel van de week flink wat extra windenergie geproduceerd. Daarnaast zorgt een lagere gasprijs voor druk op de elektriciteitsmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van elektriciteit is deze week behoorlijk gedaald. Allen op dinsdag 31 oktober kwam de prijs boven de €100 uit. Die dag noteerde de Epex €117,98 per megawattuur. Daarna zakte de prijs stevig. Op vrijdag 4 november betaalde energiemaatschappijen zelfs maar €29,51 per megawattuur. Noteringen van onder de €30 kwamen in 2023 pas negen keer voor.

De lage prijzen van donderdag en vrijdag zijn het directe gevolg van de grote productie van windenergie rond storm Ciarán. Vooral op de vrijdag werd er flink wat stroom opgewekt door windturbines. Maar ook donderdag werd er behoorlijk wat windenergie geproduceerd. De rest van de week was het wat luwer, waardoor de gemiddeld gezien 43,8% van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen werd opgewekt. Met nog 7,7% aan zonne-energie werd ruim de helft van alle elektriciteit vrijwel gratis opgewekt.

Lagere gasprijs
Daarnaast wordt de Epex gedrukt door een lagere gasprijs. Tot en met 3 november lag de gasprijs rond de €50. Rond 6 november daalde de prijs naar ongeveer €45. De hoge temperaturen hebben net als vorig jaar weer zijn weerslag op de gasvraag. In de zomer werd nog zo'n 16% minder gas verbruikt ten opzichte van de zomer voor de oorlog in Oekraïne. Inmiddels is dat zo'n 33% minder.

Zelfs als de weersverwachting uitkomt en het voorlopig warmer dan gemiddeld blijft, is het vulseizoen nu echt bijna over. Inmiddels is 99,7% van de Nederlandse gasreserve gevuld. Gezien de lage temperaturen lijkt een vulgraad van 100% haalbaar. Dit zou op korte termijn voor een lagere gasvraag kunnen zorgen.

Ook ebt de angst dat het conflict tussen Israël en Hamas voor verstoringen zorgt wat weg. Hoewel er wat druk op de gasmarkt van Egypte lijkt te ontstaan, zijn de effecten voor de LNG-uitvoer van Qatar minimaal. Daarnaast schatten analisten de kansen op escalatie niet al te hoog in. Een voorbeeld daarvan is een recent verschenen analyse van adviesbureau Eurasia Group. Het bureau schat de kans dat de oorlog beperkt zal blijven op 70%.

Kolen onrendabel
Door de lagere gasprijs is de benuttingsgraad van de kolencentrales weer gedaald. Deze week werd 5% van alle stroom door kolencentrales opgewekt. Vorige week was dat aandeel nog 13,3%. De druk op de kolenmarkt lijkt hierin niet het verschil te kunnen makken. Dinsdag 31 oktober werd voor een ton kolen nog €123,50 afgerekend. Op maandag 6 november was dat gedaald tot €119 en woensdag 1 november stond de prijs zelfs op €117,45. Daarmee naderde de Newcaste Coal-benchmark de laagste notering in 2,5 jaar tijd. Zelfs een dalende CO2-prijs maakte de kolenprijs niet competitief genoeg. De CO2-prijs bereikte 6 november de laagste stand sinds november 2022, bij een stand van €79,61.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden