Nieuws Grondstoffen

Met Bio Top 40 biologische verkoop stimuleren

20 April 2023 - Linda van Eekeres

Bionext heeft vandaag (20 april) de Bio Top 40 gepresenteerd, een lijst met veertig verse in Nederland geteelde producten waarvan het volgens de ketenorganisatie realistische en haalbaar is om deze standaard alleen biologisch in de supermarkt aan te bieden.

Op de lijst staan onder meer aardappelen, uien, peen, zuivel en eieren. Albert Heijn biedt sinds vorig jaar al een aantal producten alleen nog biologisch, waarvan de meeste ook op de lijst staan: pompoen, rode- en witte kool, rode bieten en pastinaak.

Met de lijst wil de sector in gesprek met de retail in Nederland 'om te onderzoeken welke producten en productlijnen, in welke periode, bij welke supermarktformule vervangen kunnen worden'. "Het doel is niet zo snel of zo veel mogelijk, maar realistisch en stapsgewijs, in nauw overleg met alle ketenpartijen", aldus het plan. "Zo kunnen alle partijen leren en de volgende stap zetten. Door te kiezen voor een vervangingsstrategie en de nieuwe en huidige biologische boeren mee te nemen in het proces, bieden de supermarkten en andere ketenpartijen een duidelijk marktperspectief voor deze ondernemers en die is hard nodig om de transitie van de landbouw mogelijk te maken."

De producten op de lijst zijn geselecteerd op basis van: Nederlandse oorsprong, voldoende beschikbaarheid en een biologische prijs die niet al te ver van gangbaar product zit.

'Greenwashing'
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) is niet enthousiast over het plan. "Het staat iedereen vrij om te verkopen wat hij wil, maar er is een maar", zegt NAV-voorzitter Teun de Jong desgevraagd. "Als je consequent wil zijn moet je niet alleen de enkelvoudige producten - bijvoorbeeld aardappelen die ook op de lijst staan - biologisch aanbieden, maar ook de andere 80% die wordt verwerkt door de voedingsmiddelenindustrie. Anders sla je jezelf op de borst dat je bio verkoopt, maar is het eigenlijk greenwashing." Hij vergelijkt het met eieren uit Oekraïne die hier niet verkocht mogen worden, maar wel verwerkt worden in voedingsmiddelen.  

Ook ziet hij praktische bezwaren voor agrarisch ondernemers, omdat die meerdere gewassen verbouwen en je niet slechts één product biologisch kunt telen. "Ik zie brood of tarwe er bijvoorbeeld niet bijstaan. En als je biologisch teelt en je hebt 30% minder opbrengst, dan heb je ook meer grond nodig." De Jong geeft ook aan dat duurzaam meer is dan alleen biologisch. "Je ziet juist een hele switch in de gangbare teelt, bijvoorbeeld bij aardappelen, naar meer weerbare gewassen en die minder stikstof vergen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden