Shutterstock

Analyse Energie

Groene energie helpt elektriciteitsprijs te dalen

11 April 2023 - Matthijs Bremer

De elektriciteitsprijs was begin afgelopen week relatief hoog. Omdat de wind niet al te hard waaide, was de productie van windturbines relatief laag. Rond het Paasweekend kwam daar verandering in door een omslag in het weer, met (zeker in het begin) meer zon en later ook meer wind. De opwaartse druk door de hogere gasprijs lijkt bovendien weer voorbij. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De elektriciteitsmarkt heeft begin deze week een flinke stap naar beneden gezet. Op dinsdag 4 april noteerde de EPEX €132,43 per megawattuur. Op woensdag 5 april bereikte de elektriciteitsprijs een stand van €140, de hoogste prijs in ruim een maand tijd. Daarna daalde de elektriciteitsprijs stevig. Op maandag 10 april werd stroom voor €49,26 verhandeld. Op dinsdag 11 april is de prijs van de Apex licht gestegen tot €58,72.

De productie van groene energie bleek deze week weer bepalend voor de elektriciteitsprijs. De hogere elektriciteitsprijs gaat samen met een kleinere productie van hernieuwbare energie. Tot en met zondag bleef de productie van windenergie achter, want het warme en droge weer ging gepaard met lage windkracht. Wel werd het lagere vermogen van windturbines wel wat gecorrigeerd door de grote productie van zonne-energie.

Vanaf maandag nam de windkracht door het herfstachtige weer stevig toe. Met de grotere productie van windenergie daalde de elektriciteitsprijs. Bovendien is de lagere prijs rond de paasdagen grotendeels het gevolg van de lagere vraag vanuit het bedrijfsleven. In het weekend daalt de elektriciteitsvraag vaak, omdat kantoren en fabrieken dicht blijven. In het paasweekend is de daling van de vraag relatief sterk, omdat werknemers die anders in het weekend doorwerken ook vrij zijn. Dinsdag herstelde de vraag. Als gevolg hiervan steeg de handelsprijs van stroom, terwijl de productie van hernieuwbare energie toenam.

Grondstofprijs blijven laag
Ondertussen is de gasprijs weer tot onder de €45 gedaald. Op maandag 3 april was de gasprijs gestegen tot €51,37. Even leek het alsof een hogere gasprijs een nieuwe bodem ging leggen onder de elektriciteitsprijs, maar inmiddels wordt gas weer tot €43,75 verhandeld. Hoewel het aandeel van gascentrales inmiddels stuk lager is dan de vroegere 50%, blijft de gasprijs een van de meest dominante factoren voor de elektriciteitsprijs. Ongeveer een derde van alle elektriciteit is de afgelopen weken door gascentrales opgewekt.

Ondertussen is de kolenprijs wel iets gestegen. Eind maart lag de kolenprijs rond de €165 per ton. Door meer vraag uit met name China is de prijs gestegen tot net onder de €200. Toch is de kolenprijs nog altijd veel lager dan in de winter. Eind januari lag de kolenprijs nog rond de €350 per ton. De stijging heeft een licht prijsopdrijvend effect. Kolenstroom voorziet op het moment rond de 12% van het elektriciteitsaanbod.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden