Albert Heijn

Analyse Grondstoffen

Eieraanbod krimpt in 2023 door duurzaamheidsfocus

22 December 2022 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren is nog altijd historisch hoog. Door vogelgriep staat het aanbod onder druk. Daarnaast weten eierproducenten de gestegen productiekosten ruimschoots aan hun afnemers door te bereken. Ook volgend jaar blijft de markt krap. In 2023 krimpt het aanbod namelijk nog sterker dan in 2022. Door een grotere focus op milieuvriendelijke concepten, zal de pluimveestapel namelijk krimpen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren is niet alleen historisch hoog, maar maakt nog altijd een flinke stijging door. In week 50 stond de NOP-notering voor scharreleieren op €15,15 per 100 eieren. Een maand eerder (in week 46) was de prijs voor 100 eieren €14,90. Deze bedragen zijn zeer hoog. In 2021 Schommelde de eierprijs namelijk ongeveer tussen de €6,40 en €7,80.

Net als de pluimveevleesmarkt is de eiermarkt op het moment behoorlijk krap. Vooral vogelgriep drukt zijn stempel op de eiermarkt. In Europa werden tot en met september 2022 in totaal 277 pluimveebedrijven geruimd. Volgens een recent rapport van de Europese organisatie voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Europese Gezondheidsorganisatie voor dieren (ECDC) gingen deze ruimingen ten koste van 50 miljoen stuks pluimvee. Daarnaast was de kostprijs van eieren hoog vanwege hoge kosten voor voer, arbeid en energie.

Tot nu toe weten pluimveehouders de hogere kosten goed door te berekenen. De eiersector blijkt hier zelfs een stuk beter toe in staat dan de pluimveevleessector. In oktober 2022 lag de prijs van pluimveevlees 40% hoger dan in dezelfde maand in 2021. In dezelfde periode steeg de prijs van eieren met 110%.

De eierproductie neemt af
In een recent rapport schat ABN Amro dat de Nederlandse eierproductie in 2022 met zo'n 2% is gekrompen. Volgend jaar jaar neemt de eierproductie nog sterker af, zo voorspelt de bank. In 2023 zal de omvang van de Nederlandse eiermarkt met zo'n 3% afnemen. Dit komt overigens niet alleen door de vogelgriep en hogere productiekosten. Volgens de bank drukken vooral duurzaamheidseisen op de veestapel.

Hoewel de eiermarkt in tegenstelling tot de markt voor pluimveevlees in de Nederlandse retail nog niet volledig overschakelt naar minimaal 1 ster Beter Leven, verwacht de bank dat ook de eiersector meer aandacht voor het keurmerk zal krijgen. Door een sterkere focus op dit soort milieu- en diervriendelijke concepten zullen pluimveehouders de komende jaren minder kippen op hetzelfde oppervlakte houden. De totale pluimveestapel krimpt tot 2025 met zo'n 5%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden