Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

'Kippenvlees in 2023 prijsgedreven markt'

21 December 2022 - Matthijs Bremer

De pluimveemarkt staat nog altijd onder druk. Door vogelgriep blijft het aanbod van pluimveevlees achter. Ondertussen blijft de vraag groot waardoor pluimveehouders hun hogere kosten voor voer- en energie tot nu toe goed wisten door te berekenen. Of dit ook in 2023 lukt is nog maar de vraag.

Volgens de Rabobank wordt prijs naar mate de hoge inflatie voortduurt namelijk een steeds belangrijkere factor. Vooral het afzetten van luxere onderdelen zou volgend jaar wel eens lastiger kunnen worden.

De pluimveeprijs blijft voor de vijfde week op rij stabiel. Met €1,20 is de vleeskuikenprijs nog altijd historisch hoog. Slechts vier weken lang lag de prijs boven het huidige niveau en voor 2022 kwamen prijzen van boven de €1 zelden voor.

De voornaamste reden voor de hoge prijzen op de pluimveevleesmarkt is het krappe aanbod. Met name het aanbod op de Europese markt staat onder druk. Door de vogelgriep zijn er in totaal 50 miljoen stuks pluimvee in Europa van de markt verdwenen, blijkt uit een nieuw rapport van de Europese organisatie voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Europese Gezondheidsorganisatie voor dieren (ECDC).

In het derde kwartaal van 2022 lag de productie van pluimveevlees 2% lager dan in 2019. Vooralsnog lijkt de ziekte nog lang niet uit te doven. Ruimingen zijn nog altijd aan de orde van de dag en het aantal landen dat met de ziekte te maken krijgt groeit nog altijd. Met name uitbraken in Zuid-Amerika zouden het internationale aanbod van kippenvlees op korte termijn wel eens verder onder druk kunnen zetten.

Om de druk op de pluimveemarkt wat te verlichten importeert de EU veel meer pluimveevlees. De import vanuit Brazilië steeg met 65.000 ton ofwel 39%. Omdat de Europese Unie de importtarieven naar Oekraïne heeft losgelaten steeg de import vanuit het land met zelfs 45.000 ton, ofwel 65%.

De branche rekent de hogere kostprijs door
Mede door de krapte op de markt lukt het de pluimveebranche nog altijd goed om de hogere kosten voor voer, energie en arbeid aan klanten door te berekenen, zo concludeert de Rabobank in een sector-update. In november lag de Nederlandse prijs van pluimveeprijs 32% hoger dan in de zelfde maand van 2021. De belangrijkste kostenpost voor pluimveehouders (de voerkosten) stegen in dezelfde periode met 29%.

Tot nu toe lijkt de hogere prijs van kippenvlees nog niet ten koste te gaan van de vraag. Ondanks de hogere prijs van pluimveevlees wordt met name kip door consumenten nog altijd gezien als een betaalbaar alternatief voor rund- en varkensvlees. Consumenten kiezen volgens de Rabobank namelijk steeds vaker voor kippenvlees als alternatief voor rund- en varkensvlees.

2023 wordt een uitdagend jaar
Het is echter maar de vraag of pluimveehouders ook volgend jaar hun kosten zo makkelijk kunnen doorberekenen. Volgens de Rabobank is de kans groot dat er in op de pluimveevleesmarkt in 2023 hoofdzakelijk op het gebied van prijs geconcurreerd wordt. Daarom zal vooral een efficiënt productieproces het succes van bedrijven bepalen. Bedrijven die hun de kosten van onder meer voer en energie goed managen, hebben in 2023 een grote voorsprong. Inmiddels herkent de sector dit voordeel. Om de kostprijs permanent te verlagen zet een groot deel van de pluimvee-industrie in op elektrificatie van onder meer stalverwarming. Daarnaast kiezen pluimveehouders steeds vaker voor zonnepanelen op hun dak.

Overigens is er één markt waar concurreren op prijs lastig wordt en dat is in de Nederlandse Retail. Vanaf 2023 is er in de Nederlandse supermarkten alleen nog pluimveevlees met minimaal 1 ster Beter Leven te koop. Het is nog maar de vraag of consumenten de hogere prijzen blijven accepteren. Slagers verkopen ook volgend jaar nog altijd gangbare kip. Ondanks het risico verwacht dat de Rabobank dat kip ook in de supermarkt zijn gunstige positie in de markt niet verliest.

Luxe onderdelen afzetten wordt een uitdaging
Een risico voor de pluimveemarkt is dat het door inflatie steeds moeilijker wordt om luxe onderdelen af te zetten. Een consument die weinig geld te besteden heeft, kiest waarschijnlijk eerder voor een kipburger dan voor kippendij of -filet, schrijft de bank in haar rapport. De hoge prijs van kippenvlees versterkt dit risico. Want door de schaarste kruipt de prijs van kippenvlees richting de prijs van varkens- en rundvlees. Daardoor moeten de luxe onderdelen van kip steeds vaker concurreren met biefstuk en varkenshaas. In het meest luxe segment neemt dit risico al concrete vormen aan. Een kleine vergelijking in de supermarkten leert dat biologische kipfilet per kilo inmiddels vaak duurder is dan biefstuk.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Matthijs Bremer

Voor Foodbusiness covert Matthijs Bremer de vleesmarkt. Daarnaast volgt hij de eiwittransitie op de voet en schrijft hij wekelijks over de ontwikkelingen op de energiemarkten.

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvlees steekt er deze Pasen bovenuit

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesprijs lijkt bodem te hebben gevonden

Analyse Vlees & Eiwit

Kippenvleesmarkt wordt wakker, maar prijs nog niet

Analyse Vlees & Eiwit

Varkensvleesmarkt lijkt tot rust te komen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden