Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs fors onder die van andere eetbare oliën

21 December 2022 - Klaas van der Horst

De palmolieprijzen blijven ook deze week zwak, zowel op de fysieke markt als op de termijnbeurs in Maleisië. Overstromingen in dit land zorgden even voor een opleving in de koersen, maar dat was voor korte duur. De vraag blijft zwak, ook vanuit China.

De prijzen op de fysieke markt in Rotterdam blijven al ongeveer een week onder de $1.000 per ton. Op de termijnmarkt in Maleisië schommelen de prijzen omgerekend tussen de €874 en €890 per ton.

Palmolie is hiermee verreweg de goedkoopste eetbare olie op de markt. Het is zo'n $340 per ton goedkoper dan zonnebloemolie en meer dan $400 per ton goedkoper dan soja-olie. Het verschil met koolzaadolie is het kleinst. Dat product is echter nog steeds €200 tot €220 per ton duurder dan palmolie.


Palmolie heeft evenwel het nadeel dat de reputatie ervan niet goed is. Palmolie wordt sterk geassocieerd met ontbossing. Dat zou ook kunnen gelden voor soja-olie, maar dit product is deels ook afkomstig uit klimatologisch gematigerder regio's, zoals Noord-Amerika en Europa.

Indonesië stimuleert ondertussen het gebruik van palmolie in biobrandstof. Nu wordt in Indonesië nog 30% bijgemengd. Dat stijgt per begin 2023 naar 35%. Dit heet dan ook B35. Er is geprobeerd nog meer palmolie bij te mengen, tot 40%, maar dat was meer dan een aantal autotypes aankon. In Brazilië wordt ook biodiesel bijgemengd, maar hier tot hooguit 15% en dan komt slechts een deel ervan uit palmolie, en het andere deel uit soja-olie. De olies voor biodiesel bedienen vaak wel de onderkant van de markt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas schrijft over de zuivelmarkt en eetbare olie. Ook alles wat te maken heeft met de zuivelsector heeft zijn warme aandacht. Klaas heeft een brede interesse en probeert de dingen liefst in een breder perspectief te zien.

Analyse Grondstoffen

Palmolie op hoogste prijspeil sinds medio april

Analyse Grondstoffen

Orang-oetan moet imago palmolie opvijzelen

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs flink lager, maar structureel stabiel

Analyse Grondstoffen

Palmolieprijs ondanks speculatie licht dalend

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden