Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

'Nog zeker tot 2025 geen kweekvlees op menu'

20 December 2022 - Linda van Eekeres

Het zal nog tot zeker 2025 duren voor Nederlandse consumenten met kweekvlees kennis kunnen maken en tot 2030 voor het op grotere schaal verkrijgbaar is, dat verwachten sectoranalisten van ABN Amro. De grote uitdagingen zijn prijs, opschaling en toelating op EU-markten. 

Productie van kweekvlees zit nog in de startupfase met kleine productiehoeveelheden van circa 100 tot 1.000 kilo per bedrijf per jaar, aldus het rapport. De productie schiet nog ruimschoots tekort om de komende tien jaar substantiële impact te hebben, aldus de bank.

De grootste uitdagingen die de analisten zien voor kweekvlees zijn het substantieel opschalen en goedkoper worden van de hoeveelheden benodigde grondstoffen en de productiecapaciteit en het energiezuiniger maken van het productieproces. Een deel van de kapitaalbehoefte wordt ingevuld door de Nederlandse overheid die €60 miljoen beschikbaar stelt voor de verdere ontwikkeling van kweekvlees.

Naast forse opschaling is toelating op EU-markten een langjarig en uitdagend traject, stellen de sectoranalisten in het rapport Kansen voor vlees- en zuivelvervangers - Naar een meer plantaardig dieet. "Daarnaast is veel marketingbudget nodig om consumenten voor te lichten over veiligheid en voordelen." Uit een enquête in opdracht van ABN Amro blijkt dat op dit moment circa 45% van de consumenten waarschijnlijk of zeker geen kweekvlees wil kopen, ook niet als prijs, smaak en structuur goed zouden zijn. Circa 35% wil waarschijnlijk of zeker wel kweekvlees kopen.

Eerst in exclusievere restaurants
Volgens de sectoranalisten is het waarschijnlijk dat consumenten tussen 2025 en 2030 in Nederland voor het eerst kennismaken met kweekvlees in wat exclusievere restaurants, bijvoorbeeld als kipnugget of verwerkt in een vleesvervanger samen met plantaardige ingrediënten. Ze denken dat kweekvlees na 2030 op grotere schaal gebruikt zal worden. Volgens de analisten zal kweekvlees eerst verwerkt worden als ingrediënt in bijvoorbeeld pastasaus of bijgemengd in koelverse hamburgers met plantaardige producten of echt vlees.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Opinie Ceel Elemans

Hybride product kan kosten kweekvlees beteugelen

Achtergrond Vlees & Eiwit

Verenigd Koninkrijk werkt aan uitrol kweekvlees

Nieuws Vlees & Eiwit

Pluimveegigant PHW investeert in kweekvlees

Nieuws Vlees & Eiwit

Meatable halveert productietijd kweekvlees

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden