Shutterstock

Analyse Energie

Vrees voor gastekort deze winter afgewend

14 December 2022 - Matthijs Bremer

Door voorspellingen van zacht weer en importen van recordhoeveelheden LNG ging de gasprijs deze week hard onderuit. Voor nu lijkt de angst voor tekorten deze winter weggeëbd. Toch zijn analisten nog niet gerust op de situatie. Dat we ook de winter van 2023-2024 zonder kleerscheuren doorkomen is namelijk nog niet zeker. Daarnaast is het Brussel weer niet gelukt om overeenstemming te bereiken over een prijsplafond op de gasmarkt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze week daalde de gasprijs vrijwel constant. Twee grote dalingen springen hierbij in het oog. Op woensdag 7 oktober was de gasprijs €149,25 per megawattuur. In één dag daalde de notering op de TTF naar €138,89. Ook tussen 13 en 14 december daalde de gasprijs flink. Op dinsdag 13 december stond de koers van de TTF op €137,53. Op woensdag 14 december was de prijs gedaald tot het laagste punt van de week Op dat moment was stond notering op de TTF op €128,85.

Vooral gunstige weersverwachting in januari duwen de gasprijs omlaag. Door koud weer moeten verwarmingen in Europa op het moment hard werken. Door de hogere vraag schommelde de gasprijs sinds begin december tussen de €135 en €150. Waarschijnlijk komt het koude weer van het moment al rond kerst ten einde, en ook in januari blijven de temperaturen zacht.

Daarnaast gaan de LNG-importen weer als een trein. Eind oktober leek de importen van LNG vanwege de relatief lage gasprijs stil te vallen. Op dat moment was het even niet rendabel om vloeibaar gas op de Europese markt af te zetten. De vrees bestond dat schepen die vloeibare gas naar Europa vervoeren hun weg naar Azië zouden verleggen. Met de stijgende gasprijs nam de LNG-import weer toe. In november vloeide zelfs een recordhoeveelheid van 11,14 ton LNG het Europese gasnetwerk op en het heeft er alle schijn van dat het record in december wederom verbroken wordt. Als de importen op het huidige tempo door blijven gaan, wordt er deze maand 12,2 ton LNG ingevoerd.

Mede door de hervatte LNG-importen lijkt de vrees voor tekorten deze winter behoorlijk gedempt. Wel bestaat er nog altijd veel onzekerheid over de winter die daarop volgt. Het is namelijk maar de vraag of het weer lukt om de gasvoorraden met de snelheid van dit jaar te vullen. De importen uit Rusland zijn op het moment verwaarloosbaar en de LNG-infrastructuur is nog niet volwassen genoeg om de volumes die we uit dat land missen op te kunnen vangen. Daarnaast helpt het niet mee dat een hoop Franse kerncentrales nog altijd buiten werking zijn. Om elektriciteitstekorten in Frankrijk op te vangen moeten gascentrales in verschillende Europese landen, waaronder België en Nederland, extra hard moeten werken.

De EU blijft verdeeld over prijsplafond
Al weken strijden twee kampen binnen de EU over de vraag hoe het prijsplafond vorm moet krijgen. Nadat een voorstel voor een maximale gasprijs van €275 per megawattuur door de voorstanders van het prijsplafond werd afgewezen bracht de Europese Commissie als compromis een maximumtarief van €220 op tafel. Beide kampen konden zich echter niet in de nieuwe drempelwaarde vinden.

Landen als Nederland en Duitsland blijven bang dat leveranciers Europa bij een hoge gasprijs links laten liggen. Onder meer Spanje, Italië en Polen zijn echter van mening dat het tarief te hoog ligt. Volgens de landen in dit tweede kamp moet een lager prijsplafond worden gekozen om ervoor te zorgen dat Europese burgers beschermd zijn tegen hoge energieprijzen. Op maandag 19 december gaan de energieministers van beide kampen opnieuw om tafel.

Daarom kwamen de energieministers van alle Europese lidstaten op dinsdag 13 december samen om te onderhandelen over een nieuwe drempelwaarde. Op het moment wordt er gesproken over een maximumtarief van €200 dat ingaat als de gasprijs drie dagen boven de drempelwaarde uitkomt. Daarnaast moet de handelsprijs van LNG nog 35 euro boven een nader te bepalen benchmark staan.

Terwijl de Europese commissie de voorstanders van het plafond tegemoet komt lijkt Frankrijk hun steun voor een prijsplafond in te trekken. Verschillende EU-diplomaten verklaarden namelijk tegen reuters dat de Franse steun voor het prijsplafond wankelt. Binnen de regering van Macron voert de angst dat een prijsplafond de markt verstoort de boventoon. Deze draai komt niet uit het niets. Vorige week oordeelde de Europese Centrale Bank al dat het huidige prijsplafond de Europese economie wel eens in gevaar zou kunnen brengen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden