Shutterstock

Nieuws Onderzoek

Grotere footprint transport voedsel dan gedacht

11 Juli 2022 - Redactie Foodbusiness

Transport van voedsel draagt 3,5 tot 7,5 keer keer meer bij aan carbon footprint dan eerder gedacht, schrijft Nature Food.

Wereldwijd wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de voetafdruk van voedingsgrondstoffen. Tot nog toe beperkte dit zich tot onderzoek per voedingsgroep of onderdeel. Zo is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de foodprint van vlees en graan in Amerika, maar ook naar ingeblikte tomaten in Italië.

Een onderzoek dat de totale wereldhandel in voedsel in kaart bracht was er echter nog niet. Een team van onderzoekers van de universiteit van Sydney in Australië heeft nu een model ontwikkeld waarin 74 landen en 37 sectoren zitten (van fruit en groente tot veehouderij) en waarmee internationale transport- en logistieke bewegingen doorgerekend kunnen worden per afstand en voedseltype.

Uit deze studie blijkt dat 19% van de broeikasemissie wordt veroorzaakt door transport. Dit is tussen de 3,5 en 7,5 keer meer dan werd aangenomen in eerdere studies. Vooral transport van groente en fruit draag enorm bij aan de broeikasuitstoot doordat deze gekoeld vervoerd moeten worden. Deze dragen dan ook tot een derde bij aan de wereldwijde foodprint van voedsel. China, Amerika, India en Rusland zijn de grootste voedseltransporteurs in de wereld. Maar de focus in het onderzoek blijkt vooral ook te liggen bij hoge inkomenslanden die voedsel consumeren, uit verre gebieden, bijvoorbeeld kiwi's en mango's. 

Hoge inkomenslanden genereren de helft van alle transportbewegingen in voedsel. Landen als Duitsland, Frankrijk en Japan horen bij de grootste veroorzakers van emissie door voedsel. Daarmee wordt nog eens duidelijk dat lokaal produceren en consumeren veel meer kan bijdragen dan eerder werd aangenomen. Seizoenproducten en in de eigen regio geproduceerd voedsel consumeren, kan emissies enorm reduceren. Verduurzaming van transport kan tenslotte ook helpen bij het verlagen van de foodprint.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden