Shutterstock

Nieuws Handel

Frankrijk ziet handel met Nederland toenemen

21 Februari 2022 - Kimberly Bakker

De handelsrelatie tussen Frankrijk en Nederland is het afgelopen jaar sterker geworden. Het Zuid-Europese land is inmiddels de op twee na belangrijkste handelspartner van Nederland, na Duitsland en België. Daarmee neemt het de derde plek van het Verenigd Koninkrijk over.

De Franse overheid heeft recent de handelsresultaten over het afgelopen jaar bekendgemaakt. Daaruit komt uit een handelstekort van €84,7 miljard naar voren, het slechtste niveau ooit. Het Franse handelsoverschot voor landbouw- en voedingsproducten komt uit op €8 miljard. Dat was één jaar eerder €6,1 miljard. Afgelopen jaar werd het niveau van voor de coronacrisis overschreven, met 7%. Volgens de Franse regering werd de handel aangedreven door een 'zeer goede dynamiek van wijnen en gedistilleerde dranken'. Die houdt verband met de opheffing van Amerikaanse sancties. Ook nam Nederland een goede hoeveelheid wijn uit Frankrijk af, namelijk 15%.

Zoals gepresenteerd door Wageningen University & Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek behaalde Nederland afgelopen jaar een exportwaarde van boven de €100 miljard. Een kwart daarvan ging richting Duitsland. België en Frankrijk volgen op plek twee en drie. Het Zuid-Europese land is het Verenigd Koninkrijk voorbijgestreefd en speelt dus een steeds belangrijkere rol voor de Nederlandse markt. De waarde van de export van Nederlandse landbouwproducten richting Frankrijk steeg vorig jaar met 14%.

Vooral de export van sierteelt richting Frankrijk nam het afgelopen jaar toe, met 23%. Er ging daarnaast 4% meer kaas, boter, room, wei en yoghurt richting het Zuid-Europese land. In totaal exporteerde Nederland voor €8,7 miljard aan zuivelproducten en eieren (wereldwijd). De totale waarde van kas- en vollegrondsgroenten, aardappelen en uien bedroeg afgelopen jaar €7,2 miljard. Van deze categorie is bekend dat vooral met de buurlanden verhandeld wordt. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk zijn samen goed voor 60% van de exportwaarde.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden