Shutterstock

Analyse Peen

Handel in peen uit de bewaring zit op slot

31 December 2021 - Redactie Foodbusiness

De peenhandel gaat zonder spektakel het jaar uit. Handelaren en spoelers zijn eensgezind en noemen de markt tam. De handel in peen uit de bewaring loopt zeer stroef. Prijzen tussen teler en afnemer liggen te ver uit elkaar waardoor er niet of nauwelijks zaken gedaan wordt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het aanbod af land-peen begint steeds verder op te drogen. De vorst van vorige week heeft vooral in het noorden van het land voor de nodige schade gezorgd in de peen die nog in het land staat. In het zuidwesten heeft het minder gevroren, maar de combinatie van kou en een lange natte periode zorgt dat daar ook de kwaliteit van de peen hard terug loopt.

Handel zit vast
Verwerkers zouden de overstap moeten maken naar peen uit de bewaring. Dat wil alleen niet erg vlotten. De huidige matige prijzen zijn daarvan de oorzaak. Afnemers van gespoelde peen zijn gewend geraakt aan de lage prijzen tot nu toe dit seizoen en zijn niet bereid een stap omhoog te doen. Door voldoende aanbod in bijvoorbeeld Oost-Europa ontbreekt ook de noodzaak daarvoor. Spoelers zijn daardoor genoodzaakt met goedkope peen te werken. Voor de af land-peen lukte het nog wel product voor een enigszins passende prijs in handen te krijgen.

Voor de handel in peen uit de bewaring ligt dat anders. Telers (en spoelers met eigen voorraad) hebben de extra kosten gemaakt voor inschuren en bewaren en hebben een fors hogere prijs nodig om er niet dik geld bij te leggen. Omdat we nog vroeg in het bewaarseizoen zitten, wordt de peen dan maar vastgehouden. Alle partijen zijn het er over eens dat de prijs omhoog moet om de handel op gang te trekken. Het is alleen de vraag hoe dat voor elkaar te krijgen.

Houdgreep
De DCA-Indicatieprijs voor B-peen staat deze week op €5 per 100 kilo en voor de C-peen op €4,50 per 100 kilo. Daarbij moet wel worden vermeld dat de markt muurvast zit op het moment. Goed veldgewas wordt nog wel verhandeld voor deze prijzen, maar peen uit de bewaring is daarvoor eigenlijk niet te krijgen. Aanbieders en afnemers van peen uit de bewaring houden elkaar in de houdgreep. Als een spoeler bijvoorbeeld €5 biedt, is er praktisch geen teler die daarop ingaat. Aan de andere kant: als een teler voor €10 of €12 aanbiedt, zijn er bijna geen kopers te vinden. Incidenteel zijn er uitschieters in beide richtingen, maar objectief gezien zijn allebei geen reële weergave van de markt, daarvoor is er te weinig handel op het moment. Vandaar dat we deze week nog maar vasthouden aan het (beperkte) af land-aanbod.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden