Shutterstock

Analyse Grondstofmarkten

Dit zijn dé commodities om in 2022 te volgen

29 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Terwijl veel beurskoersen op de valreep van 2021 nog een sprintje trekken, is het ook op de grondstoffenmarkten momenteel verre van rustig. De markten sluiten het jaar daarmee het jaar in stijl af. Wat zijn de verwachtingen voor begin 2022? We zetten een aantal grillige grondstoffen op een rij.    

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wat zijn de verwachtingen voor begin 2022? De impact van corona blijft ongetwijfeld merkbaar, net als van de weersomstandigheden.  We zetten een aantal grillige grondstoffen op een rij.

Olieprijs dobbert op en neer
Met stip op 1 om te volgen staat olie. Hoewel olie geen agrarische grondstof is, wordt het niet voor niets the mother of all commodities genoemd. Het 'zwarte goud' heeft namelijk wel een katalysatorfunctie voor het algehele sentiment. Veel grondstoffen correleren immers - in meer of mindere mate - met olie. De olieprijs beweegt in de nadagen van het jaar net iets onder $80 per vat. De angst dat de omikronvariant van het coronavirus de vraag naar olie zal aantasten, is intussen naar de achtergrond verdwenen. Welke kant het opgaat in 2022 is nog koffiedikkijken. Analisten van zakenbank Goldman Sachs denken dat de koers richting $100 kan stijgen, maar daar is lang niet iedereen in de markt het mee eens. Begin januari komt de Opec opnieuw bijeen. Behalve van de VS lijkt er niet veel animo te zijn om de productie op te voeren. Op de achtergrond blijft het coronavirus - en de overheidsmaatregelen die daarmee gepaard gaan - richtingbepalend.

Twijfels op tarwemarkt
De tarwemarkt is eind 2021 zoekende. Nadat in november records boven €300 per ton werden gevestigd, zakten de koersen in Parijs en Chicago ook weer behoorlijk terug. De tarwemarkt blijft het weerbericht wereldwijd volgen om richting te vinden in de tarweproductie dit en komend seizoen. Een wisselende koers is daarmee aannemelijk. Kijken we naar de fysieke markt in Nederland dan zien we dat de tarweprijzen rond €280 per ton gestabiliseerd zijn. Kijkend naar de voorraden en verwachte eindvoorraad, dan blijven granen schaars en is de eindvoorraad extreem krap. Een goede oogst in 2022 moet dit goedmaken. Gebeurt dat niet, dan trekt het huidig sentiment nog een seizoen door en blijven de prijzen torenhoog. Voor akkerbouwers gunstig, voor veehouders bepaald niet.

Zuivelmarkt nog zoekende  
Welke richting de zuivelmarkt in 2022 kiest, is nog lastig te zeggen. De zuivelprijzen zijn onverwacht hard opgelopen in het doorgaans sterke vierde kwartaal, aangewakkerd door de fors lagere melkaanvoer in belangrijke productieregio's. Nu wacht het eerste kwartaal, waarbij de markt meestal geen vuist kan maken. De seizoensmatige melkaanvoer loopt momenteel weer wat op, daarbij zijn er zijn signalen dat de Chinese zuivelimport gas terugneemt. Tegelijkertijd zijn de voorraden aan kaas, boter en melkpoeder laag. In deze cocktail aan factoren lijken de hoge prijzen vooralsnog stand te kunnen houden, al zorgt dit wel voor frictie in de keten. Kortgeleden boycotte de grote Duitse supermarktketen Edeka nog producten van Bel en Lactalis, omdat zij de hoge prijzen niet wilden accepteren. Ook in het Midden-Oosten en Azië worden de hogere Europese melkpoederprijzen schoorvoetend geaccepteerd, zo geven exporteurs aan. De markt is ondertussen niet meer zo snel onder de indruk van coronamaatregelen en kan een stootje hebben.

Sojaprijs stijgt stilletjes
De sojaprijs stond in de afgelopen maanden in de schaduw door de prijsrecords op de tarwemarkt. Sinds half november is de koers in Chicago echter met bijna 20% gestegen tot circa $500 per ton, het hoogste niveau sinds afgelopen augustus. De opleving komt door droogte in Zuid-Amerika. De markt gaat ervanuit dat dit de recordgrote oogstramingen indamt. De sojaoogst in Zuid-Amerika begint in januari en eindig in maart. In de slotfase van het groeiseizoen op het zuidelijk halfrond zal de markt waarschijnlijk volatiel zijn: neerslag drukt en droogte stuwt de prijzen. Aan de vraagkant is de Chinese importbehoefte bepalend, maar die blijkt lastig in te schatten.  

Houdt hoge suikerprijs stand?
De vraag die de suikermarkt bezighoudt, is of de hoge prijzen kunnen standhouden. De suikernotering op de Liffe in Londen steeg dit jaar met 20% en tikte medio november zelfs het hoogste niveau in ruim vier jaar tijd aan van omgerekend €463 per ton. De stevige prijsvorming wordt vooral ingegeven door het verwachte tekort in de suikervoorraden. De internationale suikerorganisatie gaat dit seizoen uit van een krimp van 4% naar 93 miljoen ton. Enerzijds groeit de consumptie, anderzijds daalt de productie in suikerexporterende landen als Brazilië. De suikermarkt blijft – mede door corona – volatiel. Of de hoge suikerprijs standhoudt, is mede afhankelijk van olie. Door de hoge brandstofprijzen is suikerriet in trek voor de productie van ethanol.
{{dataviewSnapshot(14_1640789604)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden