Shutterstock

Achtergrond Zuivel

Zelfzuivelaars minder uniek, maar blijft een niche

25 November 2021 - Wouter Baan

In toenemende mate oriënteren melkveehouders zich op het zelf verwerken van melk. De zogenoemde 'zelfzuivelaars', zoals ze in de volksmond ook wel worden genoemd, komen steeds vaker voor en worden bovendien steeds professioneler.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zelfzuivelaars gaan terug naar vroeger, toen melkveehouders nog zelf zorg droegen voor de productie van onder meer boter, yoghurt en kaas. Later, toen de schaalvergroting en specialisatie hun intrede deden, werden deze zelfzuivelaars een zeldzaam ras. Maar, sinds de eeuwwisseling zijn ze terug op de kaart, mede ingegeven door een groeiende vraag van consumenten die op zoek zijn naar lokaal en kleinschalig.

De zelfzuivelaars hebben zich inmiddels verenigd in 'De Bond van Boerderijzuivelbereiders'. Deze bond komt op voor de belangen van de 290 leden en probeert middels promotie deuren te openen en bekendheid te genereren. Kazen die rechtstreeks van de boerderij komen, hebben immers een keurmerk. Boerenkaas is bovendien door de Europese Unie beschermd als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. De Hygiënecode voor Boerderijzuivelbereiders is sinds 2006 geldig toen de pioniers de eerste meters hadden gemaakt. 

Groei zet door
De verwachting is dat het aantal zelfzuivelaars in de komende jaren verder toeneemt. Ook Rabobank verwacht dat het aantal zelfzuivelaars stijgt, al is en blijft het tegelijkertijd een niche. Sectormanager Marijn Dekkers schat in dat voor ongeveer 1.000 zelfzuivelaars ruimte is in ons land.  

Of zelfzuivelaars een bovengemiddelde melkprijs weten te realiseren, is niet generiek te zeggen. De prestaties van de bedrijven zijn afhankelijk van het individueel presteren van een bedrijf. De risico's zijn wel groter, wanneer bijvoorbeeld een productiebatch mislukt. Bij het zelf verzuivelen van de melk komen andere ondernemerscompetenties kijken. Commercieel inzicht is belangrijk, net als verstand van het melkverkingsproces.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden