Shutterstock

Analyse Zonnebloemolie

Zonnebloemolie iets minder aan de prijs

21 Juli 2021 - Linda van Eekeres

De voedselprijzen daalden gemiddeld in juni. Dat was voor het eerst sinds een jaar. Zonnebloemolie en andere plantaardige oliën daalden echter een stuk harder in prijs. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde daling van de voedselprijzen was in juni 2,5%. De prijsindex van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, voor plantaardige olie was in de maand juni gemiddeld 157,5 punten. Dat is een daling van 9,8% ten opzichte van de maand mei en het laagste punt in vier maanden. Maar het is nog steeds hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Toen stond de index voor plantaardige oliën op 86,6 punten.

De prijzen voor plantaardige olie daalden in juni aanzienlijk, maar liggen nog altijd ver boven die van een jaar geleden. Bron: FAO

De aanzienlijke daling van plantaardige olie op maandbasis is vooral het gevolg van de lagere prijzen van palm-, soja- en zonnebloemolie. De prijs van zonnebloemolie kan verder dalen. Eerder schreven we in een analyse over zonnebloempitten dat de prijs op dit moment stabiel is, maar bij de verwachte grotere oogst komend seizoen kan gaan dalen. Zonnebloemolie wordt geperst uit de zaden van zonnebloemen.

Gematigde importvraag
De gematigde wereldwijde importvraag oefende een neerwaartse druk uit op de soja- en zonnebloemolieprijzen in juni. India is volgens marktbureau Tridge de grootste importeur van zonnebloemolie. In 2020 was dat land goed voor 29% van alle import, met een waarde van $2,1 miljard. China stond op de tweede plaats met 21% ($1,5 miljard). Nederland komt daar als derde importeur met 9% ver achteraan ($611 miljoen). 

Nederland produceert zelf geen zonnebloemolie. De olie die hier verwerkt wordt, komt volgens de Nederlandse ketenorganisatie voor oliën en vetten MVO voornamelijk uit: Oekraïne, Bulgarije, Hongarije, Argentinië, Frankrijk en Roemenië. Op de lijst van Tridge met landen die zonnebloemolie richting Nederland exporteren, staan ook België en Duitsland (3% en 1%). Oekraïne is goed voor 82% van de in Nederland ingevoerde zonnebloemolie en Hongarije voor 9%.

Oekraïne goed voor meer dan de helft export
Oekraïne is sowieso de topexporteur. In zijn eentje is het land goed voor meer dan de helft van de wereldwijde export van zonnebloemolie (56% in 2020). De waarde van de Oekraïense zonnebloemolie-export bedroeg vorig jaar $4 miljard.

Zonnebloemolie wordt in de voedingsindustrie onder meer gebruikt in frituurolie, slaolie en margarine. Ook wordt zonnebloemolie verwerkt in veel levensmiddelen, van chips tot vleesvervangers. Ook wordt zonnebloemolie in biobrandstof verwerkt, maar dit gaat maar om een klein percentage van de totaal verwerkte zonnebloemolie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden