Air Protein

Nieuws Vlees & Eiwit

ADM investeert in startup dat eiwit maakt van lucht

23 Mei 2023 - Max van der Heijden

Archer Danields Midland gaat de samenwerking aan met Air Protein. Die startup maakt gezond eten uit lucht. Als onderdeel van de samenwerking deelt ADM ingrediënten, onderzoekers en technologie om Air Protein te helpen om producten te vermarkten. 

Als onderdeel van het plan wordt ook een grote Air Protein fabriek gebouwd. Het is niet de eerste investering van ADM in het foodtechbedrijf. De grondstoffenhandelaar stak $32 miljoen in het bedrijf in 2021. 

Air Protein borduurt voort op NASA-onderzoek uit de jaren '60 waarbij hydrogenotrofen, micro-organismen die onder meer in de menselijke spijsverteringskanalen leven, worden gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in fysieke eiwitten. Het onderzoek lag jarenlang te verstoffen op de plank, maar is door Air Protein geperfectioneerd en de oprichters hopen het resultaat op de markt te brengen.

Investeerders
Het bedrijf heeft al meerdere investeerders aangetrokken. Naar eigen zeggen heeft Air Protein zo'n $107 miljoen opgehaald van onder meer Ford, Barclays en GV (Voorheen bekend als Google Ventures investeringsvehikel van Google). 
 
ADM investeert op zijn beurt veel in foodtech-bedrijven. De laatste jaren stak het geld in onder andere Perfect Day dat plantaardige zuivel maakt. New Coulture, dat plantaardige kaasmaakt en Nature's Frynd dat vlees- en zuivelalternatieven maakt op basis van fermentatie. 

Land vrij
Wat Air Protein volgens oprichter Lisa Dyson uniek maakt is dat het geen land of grondstoffen nodig heeft anders dan energie en koolstofdioxide. Zelfs bedrijven die biomassa fermentatie gebruiken om vleesvervangers te produceren hebben suikers nodig als brandstof voor het fermentatieproces. "We gebruiken geen vruchtbare landbouw grond en daarmee ook losgekoppeld van de prijsschommelingen die daarmee gepaard gaan'', zegt Dyson. Ook is het bedrijf volgens haar minder gevoelig voor geopolitieke problemen en factoren als het klimaat. Bovendien maakt het een ingrediënt dat koolstofnegatief is. 

Het bedrijf werkt aan een aantal productcategorieën zoals Air Chicken en Air Seafood op basis van de technologie. Maar willen ook ingrediënten op basis van Air Protein gaan leveren aan andere bedrijven. Wanneer de producten in de winkel zullen liggen is nog niet bekend, daarvoor zal de schaal eerst vergroot moeten worden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden