Shutterstock

Analyse Vlees & eiwit

Krap aanbod tekent Europese rundveemarkt

Gisteren 08:00 uur - Redactie Foodbusiness

Uit recente cijfers van het Europees Statistisch Bureau (Eurostat) blijkt dat het aantal slachtingen in verschillende EU-lidstaten daalt. Met name het aantal verwerkte kalveren valt fors lager uit, al loopt ook het aantal slachtingen van volwassen runderen terug. Het dalende aanbod zorgt op dit moment voor recordprijzen voor slachtrunderen en rundvlees.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het totaal aantal runderslachtingen in de Europese Unie kwam in het eerste kwartaal uit op 5.326.000 stuks. Dat waren er 295.000, ofwel 5,2%, minder dan in het eerste kwartaal van 2024. Het totale geslachte gewicht daalde wat minder hard, van 1.640.000 ton naar 1.585.000 ton, een daling van 3,4%. Daarmee is het gemiddelde geslachte gewicht wat gestegen.

Met name minder kalveren aan de haken
Vooral het aantal geslachte kalveren liet een daling zien. Het aantal slachtingen daalde van 1.375.000 stuks in het eerste kwartaal van 2024 naar nog 1.219.000 stuks in dezelfde periode van 2025. Een teruggang van 156.000 stuks ofwel 11%. De grootste daling deed zich voor in Nederland, waar het aanbod met maar liefst 75.000 stuks daalde tot 325.000 runderen. 

Ook in andere landen waar veel kalveren worden geslacht liep het aantal aangeboden dieren terug. Zo werden er in Frankrijk 21.000 dieren minder verwerkt, in Spanje 16.000 en in Italië 14.000.

Ook minder volwassen runderen aan de haak
Hoewel ook het aantal slachtingen van volwassen runderen terugloopt, is de teruggang hier wel minder sterk. In totaal werden er 4.107.000 runderen geslacht, zo'n 130.000 stuks minder dan in het eerste kwartaal van 2024 toen er nog 4.246.000 runderen aan de haak hingen. De daling kwam voort uit een kleiner aantal slachtkoeien en vaarzen (-90.000). De overige krimp komt voort uit een dalend aanbod vleesstieren.

In enkele landen hingen wel meer runderen aan de haak. Zo steeg het aantal slachtingen van koeien en stieren in Ierland met 10.000 stuks en hingen ook in Polen nipt meer koeien aan de slachthaak (+7.000).  

Prijsexplosie
Het kleine aanbod zorgt voor aanhoudende prijsstijgingen op de markt voor slachtvee. Slachtkoeien van U-kwaliteit noteren inmiddels ruim boven de €7 per kilo. Ook slachtstieren zijn flink in prijs gestegen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden