De vraag naar rundvlees blijft nog altijd sterk. Hoewel de sterkste stijgingen inmiddels van de markt zijn, is de markt nog niet zo vlak als handelaren eerder dit jaar verwachtten. Hoewel de meeste landen stabiele prijzen noteren, zien we elke week de prijzen in een ander land weer iets toenemen, waardoor rundvlees langzaam maar zeker op de lange termijn toch duurder blijft worden. Ondertussen blijft de populariteit van Braziliaans rundvlees toenemen.
De Ierse noteringen lopen (zoals altijd) een weekje achter en noteerden 2 cent lager in week 22. Stieren van R-kwaliteit daalden naar €7,52 per kilo, zo blijkt uit de notering van Bord Bia. De Franse prijzen blijven stabiel op een niveau van €7,10 per kilo en in Nederland blijft de rundveeprijs eveneens stabiel. De O-kwaliteit blijft in Nederland op €5,95 per kilo. Ook in Spanje is er sprake van stabiliteit, met een constante notering voor U-kwaliteit koeien van €6,95 per kilo.
Toch is er her en der nog licht opwaarts momentum. Zo is de prijs van slachtstieren in Spanje gestegen; de 'extra' kwaliteit nam met 4 cent toe. Verder is de Duitse prijs van runderen toegenomen met tien cent. Dat geldt zowel voor koeien van R- en O-kwaliteit als voor stieren van U- tot en met O-kwaliteit. In België steeg de prijs van O-kwaliteit runderen met ongeveer 5 cent naar €6,24 per kilo. De S-kwaliteit steeg ondertussen met 7 cent naar €9,64 per kilo.
Vraag daalt niet door hoge prijzen
Vee- en vleeshandelaren zijn verrast over het blijvende opwaartse momentum op de rundermarkt. Het ziet ernaar uit dat de verwachting dat de vraag tot na de zomer sterk blijft, uitkomt. Snippers blijven op een hoog niveau. Prijzen rond de €8 per kilo zijn de norm, maar excessen van tussen de €9 en €10 zijn zeker geen uitzondering. Daarnaast blijft de vraag naar biefstukken sterk. De horeca blijft sterk aan deze onderdelen trekken, en met name in Zuid-Europa groeit de vraag verder door de voorbereidingen op het toeristenseizoen. Veel restaurants zoeken daarom naar alternatieven. Creatieve bereidingen van lendes zijn bijvoorbeeld in trek, aangezien de prijzen daarvan fors achter blijven.
Het aanbod begint van vee nu echter sterk te slinken. De vicieuze cirkel van het vroeger slachten lijkt nog niet ten einde. Vleeshandelaren geven aan dat het vlees steeds lichter van kleur wordt, wat erop duidt dat runderen op steeds jongere leeftijd worden geslacht. In de praktijk wordt het echter steeds lastiger om op deze manier ook daadwerkelijk meer vee los te krijgen. In Nederland, dat wekelijks slachtcijfers publiceert, zien we de aantallen duidelijk afnemen. In de gebroken weken lag het aantal slachtingen tussen de 7.500 en 8.000 runderen. Opmerkelijker is de daling tussen de gebroken weken: in die weken werden slechts tussen de 8.500 en 9.000 runderen geslacht — aanzienlijk minder dan de grofweg 10.000 runderen die tot week 16 werden geslacht.
Europese vraag Zuid-Amerikaanse vraag stijgt
Door de hoge Europese prijzen is de vraag naar (relatief goedkoop) Zuid-Amerikaans rundvlees sterk in opkomst. De Europese import van Braziliaans vlees nam in het eerste kwartaal van 2025 met 12,4% toe tot ruim 20.000 ton. Handelaren geven aan dat klanten uit de horeca veel interesse tonen in hoogwaardig Uruguayaans vlees, aangezien de prijzen duidelijk lager liggen dan die van bijvoorbeeld een vergelijkbaar Iers product. In de eerste drie maanden van het jaar steeg de import vanuit Uruguay naar de Europese Unie met een forse 21,5%, tot net onder de 10.000 ton. De verwachting in de markt is dat de import in de afgelopen maanden verder is toegenomen.