Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Varkenskarkasprijs zet kleine stap omlaag

Vandaag 10:00 uur - Matthijs Bremer

Op de varkensvleesmarkt is de afzet niet slecht maar ook niet zo sterk als gehoopt. Met name de zwakke vraag uit Zuid-Europa ligt hieraan ten grondslag. Ook de barbecuevraag is nog niet op gang gekomen. Daarnaast verhullen de gebroken weken dat het varkensaanbod structureel daalt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde karkasprijs van varkens is deze week met 0,9 cent gedaald, zo blijkt uit de DCA-varkensmutaties. De daling is het gevolg van een prijsafname van varkensnekken met 6 cent. Daarnaast daalde de prijs van de schouders met 3 cent.

Het momentum op de varkensvleesmarkt lijkt na een sterke periode rond Pasen weer wat af te vlakken. Varkensvlees kreeg dit jaar niet alleen een duwtje in de rug van de feestdagen, maar ook de fors gestegen prijzen op de rund- en kippenvleesmarkt droegen bij aan een stevige afzet. Inmiddels heeft de markt het wat moeilijker.

In Noord-Europa mag het mooi weer zijn, maar in het zuiden is het voorjaar minder zonnig. Dit gaat ten koste van de afzet in de horeca, aangezien terrasbezoeken minder aantrekkelijk zijn. Volgens ingewijden in de markt is dat te merken aan een zwakkere afzet van hammen, al is dat (nog) niet in de data terug te zien. Sinds week 6 is de prijs van hammen niet meer gedaald, maar juist met enkele centen gestegen.

Markt houdt vast aan barbecuevraag
De barbecuevraag trekt nog niet echt door. Tot nu toe vallen de verkopen bij mooi weer wat tegen. Hoewel supermarkten volop inzetten op het barbecueseizoen, wil de consument nog niet happen. De komende weken zal blijken in hoeverre er nog extra afzet komt. Het is nog vroeg in het jaar, dus het is niet uitgesloten dat het barbecueseizoen alsnog op gang komt.

Over het algemeen is de extra vraag net voor de zomervakantie het sterkst. Daarna daalt de vraag, aangezien grofweg 10% van de Noord-Europese consumenten op vakantie is. Mocht het in juni mooi weer worden, dan zou met andere woorden de vraag nog kunnen aantrekken. Toch is dat allerminst zeker. Varkensvlees is aanzienlijk duurder geworden, maar ingewijden in de markt constateren ook dat er al jaren minder wordt gebarbecued. Mocht de vraag alsnog loskomen, dan zou dat neerkomen op een trendbreuk. Sinds de coronapandemie weet de barbecuevraag de markt namelijk een stuk minder te beroeren.

Varkensaanbod blijft ook laag
Ondertussen is het aanbod op de varkensmarkt dit jaar duidelijk zwakker dan voorheen. Uit de slachtdata tot nu toe (de eerste achttien weken) blijkt dat de export met 3,9% is afgenomen: van ruim 5,35 miljoen varkens naar 5,15 miljoen. In de afgelopen weken waren er duidelijke dalen als gevolg van uitgevallen slachtdagen. Zodra de gebroken weken voorbij zijn, wordt verwacht dat er nog enkele duidelijke pieken in het aanbod zullen volgen. Dat zagen we ook in week 18, waarin het aantal geslachte varkens steeg naar bijna 286.000. Op zulke momenten komt het lagere aanbod van eerdere weken alsnog vrij. Voorlopig verhult dit extra aanbod de onderliggende schaarste. De verwachting is dat het slachtcijfer in de weken erna structureel zal afnemen, en vermoedelijk zal de krapte alleen maar toenemen door de stoppersregeling (Lbv-regeling).

Ondertussen blijven de prijzen voor varkens stabiel. De DCA-beursprijs staat nog altijd op €2,03 per kilo en ook de slachterijen houden hun noteringen ongewijzigd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden