Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Krapte blijft varkensmarkt in de greep houden

Vandaag 10:00 uur - Matthijs Bremer

De varkensprijs is onverwacht vroeg gestegen. Normaal gesproken zetten de prijzen na Pasen juist een stapje terug, maar dit jaar was er sprake van een stijging. Dat Pasen laat viel, speelt daarbij een rol. Maar ook de hoge rundvleesprijzen en het beperkte slachtaanbod stuwen de varkensprijs omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijs is deze week met 3 cent gestegen. Daarmee komt de DCA-beursprijs uit op €2,01 per kilo.

De stijgende varkensprijs zo vlak na Pasen ligt volgens ingewijden in de markt niet direct voor de hand. Historisch gezien daalt de prijs juist na Pasen, omdat de consumptiepiek dan afvlakt. Hoewel de ondertoon in de markt positief is, verwachtten marktkenners dat de prijzen pas na de gebroken weken in mei weer zouden stijgen. Opvallend is dat Nederlandse slachterijen wat terughoudender zijn dan hun Duitse concurrenten, die met een plus van 5 cent 2 cent sterker verhoogden. Die verhoging kreeg deze week echter geen vervolg.

De effecten hiervan zijn duidelijk merkbaar. In de afgelopen weken gingen opnieuw wat meer vleesvarkens naar Duitsland, hoewel het aantal van 6.510 stuks afgelopen week nog steeds laag is vergeleken met eerdere jaren. Vermoedelijk blijft de situatie voorlopig ongewijzigd. Drie van de vier grote slachterijen hielden hun prijzen deze week stabiel; alleen Van Rooi verhoogde de prijzen met 2 cent wat voor hun leveranciers een positieve verrassing is. 

Vleesmarkt is zeer sterk
Op de vleesmarkt blijft de vraag na Pasen sterker dan normaal in deze periode. De gebruikelijke terugval in de afzet is dit jaar kleiner dan anders, en dat is duidelijk merkbaar op de varkensmarkt. Een belangrijke reden hiervoor is dat Pasen dit jaar relatief laat viel. De feestdag valt dit jaar laat in de lente, een periode waardoor de vraag naar varkensvlees toeneemt. Door het bijzonder mooie weer van de laatste weken wordt dit effect versterkt. Terrassen zitten al vroeg in het jaar vol, wat de afzet richting horecakanalen versterkt. Daarnaast werd er dit jaar in april vaak al gebarbecued en ook begin mei zet deze trend door als gevolg van het fraaie weer. 

Daar komt bij dat de hoge rundvleesprijs gunstig uitpakt voor de varkensmarkt. Niet alleen leidt dit tot extra vraag naar varkensvlees als alternatief. Ook wordt er volgens ingewijden in de markt veel gemengd gehakt verkocht, omdat rundersnippers schaars zijn. In de horeca wordt gemengd gehakt regelmatig ingezet als goedkoper alternatief, maar ook in supermarkten is de overstap snel gemaakt vanwege het prijsvoordeel.

Slachtingen zetten duidelijke stap omlaag
Een andere belangrijke reden voor de opwaartse prijsdruk is het lage slachtcijfer. Het is inmiddels alweer elf weken geleden dat het aantal geslachte varkens nog boven de 300.000 uitkwam. In week 15 daalde het zelfs tot 265.000 varkens. De gebroken weken zorgen tijdelijk nog voor wat verlichting, doordat uitvallende slachtdagen het aantal slachtingen fors drukken. De verwachting is echter dat de krapte alleen maar zal toenemen zodra de gebroken weken voorbij zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden