Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesprijs stabiliseert na neerwaartse correctie

25 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De rundveeprijs is na een daling van drie weken geleden weer stabiel. In de praktijk was de daling vooral een correctie op de stijging van drie weken daarvoor. Door de start van de schoolvakanties waren slachterijen in staat om de prijs weer naar beneden te keren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In week 27 daalde de prijzen van zowel runderen van de U- als de p-kwaliteit met 5 cent. De U-kwaliteit noteerde na de verlaging €4,97, terwijl voor de P-kwaliteit €3,18 werd uitbetaald.

De daling van drie weken geleden geeft een vertekend beeld van de markt, aangezien de rundvleesmarkt sinds het midden van de lente relatief stabiel is. De afzet loopt al maanden best stroef. Ingewijden in de markt geven al ruim twee maanden aan dat de verkopen van vrijwel alle karkasonderdelen zwak is. In het grootste deel van de lente verkochten snippers nog goed, maar sinds de zomer loopt ook de afzet van dit minder courante vlees moeizaam.

De markt sorteerde voor op het barbecueseizoen, maar door slecht weer viel het seizoen voorlopig in het water. Supermarkten blijven daardoor soms met grote partijen vlees zitten. Als gevolg hiervan werd er de afgelopen tijd weinig vlees besteld en zijn barbecueonderdelen massaal in de aanbieding verkocht en geconsumeerd bij de dagelijkse maaltijd. Hierdoor is de vraag naar rund- en varkens vlees over de hele linie afgenomen.  

Daling blijkt correctie
De verlaging in week 27 moet vooral worden gezien als een correctie op de verhoging die drie weken eerder plaatsvond. Rond week 24 gaven ingewijden in de markt aan dat het aantal slachtrunderen daalde. Tot dat moment werden constant aanzienlijk meer runderen geslacht dan je op basis van het vijfjarig gemiddelde zou verwachten. Dit zorgde ervoor dat er, ondanks de zwakke vraag naar vlees, weinig aanleiding was om te verlagen.

Het risico op lege slachthaken was te groot, zo oordeelden individuele slachterijen. Daardoor ontstaat het risico dat de vaste kosten over een te klein aantal karkassen verdeeld zouden worden. Sterker nog: toen de stroom opdroogde, verhoogden slachterijen de prijzen om niet achter het net te vissen. De potentie voor verhoging bleef door de zwakke vraag naar vlees echter beperkt. Door het aanbreken van de schoolvakanties ontstond drie weken geleden toch ruimte voor een verlaging. In deze periode is de vraag naar vlees kleiner. Tegelijk is veel slachtpersoneel op vakantie, waardoor de slachtcapaciteit lager komt te liggen. Dit stelt slachterijen in staat om minder runderen in te kopen

Slachtcijfer normaliseert
Langzamerhand is het lagere aantal slachtingen ook in de statistieken terug te zien. Tot voor kort bleef het slachtcijfer aanzienlijk hoger dan normaal, door een hoger aantal slachtingen van kalveren. Het slachtcijfer is vergeleken met de rest van het jaar genormaliseerd. Tot week 25 lag het aantal slachtingen structureel boven het vijfjarig gemiddelde. Soms lag het slachtcijfer bijna 25% hoger dan gebruikelijk. Volgens de laatste metingen van RVO was het slachtcijfer in week 28 nog altijd iets hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Toch is er duidelijk sprake van een normalisering. In totaal worden nog slechts zo'n 250 extra runderen en kalveren geslacht. Dat is een verschil van 2,5%, een klein verschil vergeleken met eerdere slachtdata. Over het hele jaar lag het slachtcijfer 9,4% boven het vijfjarig gemiddelde.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden