Shutterstock

Analyse Vlees & eiwit

Varkensvleesmarkt zet aanzienlijke stap omlaag

11 Juli 2024 - Matthijs Bremer

De varkensvleesmarkt heeft duidelijk een weg naar beneden ingezet. Na een aanzienlijke afname van de karkasprijzen hebben slachterijen hun inkoopprijzen flink naar beneden bijgesteld. Dat de hele markt de trend volgt, gaf slachterijen het vertrouwen om de vleesprijzen nog wat te laten dalen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijs (DCA Beursprijs) heeft een aanzienlijke stap naar beneden gezet. In week 27 werden varkens voor €2,16 per kilo verhandeld. Een week later daalde de prijs met maar liefst 10 cent, tot €2,06 per kilo.

De lagere varkensprijs komt niet bepaald als een verrassing. Vorige week heeft de Duitse VEZG al een stap van 10 cent naar beneden gezet. Daardoor kwamen de Duitse prijzen aanzienlijk lager te liggen dan de Nederlandse. Deze situatie hield geen stand, aangezien Duitsland een importerend land is. Al snel blijkt dat Duitsland nog steeds de prijs van onze varkens bepaalt. De daling op de Nederlandse markt spiegelt de Duitse dalingen direct.

Dat was vorige week al te zien in de prijzen van slachterijen. Vion initieerde de verlaging met enige voorzichtigheid. Nederlands grootste slachterij besloot de prijs met 2 cent te verlagen. De andere slachterijen zagen hierin een signaal dat het tijd is om de prijzen te drukken. Vrijwel alle slachterijen kozen ervoor hun benchmarks met vijf cent te laten dalen van €1,97 per kilo tot €1,92. Nu de verlaging succesvol bleek heeft Vion een aanzienlijke stap naar beneden gezet. In totaal koos het bedrijf zijn ervoor zijn prijzen met 8 cent te verlagen van €2,04 naar €1,96. Daarnaast is ook de slachtprijs van Compaxo bekend. Het bedrijf heeft zijn prijzen wat naar over twee weken gemeten hetzelfde niveau bijgesteld, met 5 cent. Daarmee verlaagde ze hun prijzen van €1,92 tot €1,87. De prijzen van de andere grote slachterijen zijn nog niet bekend.

Vleesprijzen dalen aanzienlijk
{{dataviewSnapshot(52_1720680986)}}

De verlagingen zijn het gevolg van verschillende verlagingen van de varkensprijzen. Over het grootste deel van de linie staan de prijzen onder druk. Opmerkelijk is dat de prijzen van hazen vergeleken met de andere prijzen redelijk op niveau blijven. Daarnaast blijven ook de prijzen van buiken en spek redelijk op niveau. Barbecueonderdelen als ribben hebben het daarentegen moeilijker en dalen de laatste weken aanzienlijk in prijs.

Over het hele karkas gemeten dalen de prijzen het sterkst sinds week 18. In totaal nam de prijs die slachterijen gemiddeld gezien over het hele karkas ontvangen af met 2,96 cent. Tel daarbij op dat de prijzen (op een correctie na) voor de zesde week op rij dalen en het mag duidelijk zijn dat de varkensvleesprijzen na een lente met teleurstellend weer, een flinke stap naar beneden hebben gezet. Sinds week 23 daalde de gemiddelde prijs over het karkas met 5,81 cent. Het gros van de daling kwam in de laatste drie weken. Sinds week 26 namen de prijzen met 5,69 cent af.

Opmerkelijk is dat de aanzienlijke daling op de Duitse markt de exporten nog voor de Nederlandse reactie amper raakte. De export van Nederland naar Duitsland daalde van ongeveer 15.900 naar ruim 14.400 varkens. Wellicht gaf dit de Nederlandse slachterijen nog wat extra vertrouwen om net zo'n grote stap naar beneden te zetten als op de Duitse markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden