Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Kipafzet zit nu tegen, maar blijft structureel sterk

27 Juni 2024 - Matthijs Bremer

De vleeskuikenprijs blijft voor de derde week op rij gelijk. De extra zomervraag zit op het moment een beetje tegen, waardoor de prijzen precair zijn. De druk van de export is daarentegen vrijwel nihil. Ondertussen blijft de structurele vraag volgens de Rabobank sterk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs blijft deze week gelijk. Voor de derde week op rij worden vleeskuikens voor €1,15 per kilo verhandeld.

De vleeskuikenprijs houdt stand, maar op de Nederlandse markt is te horen dat de prijzen precair zijn. Kleine wijzigingen in het aanbod zorgen al snel voor prijswijzigingen. Omdat deze lente weinig zonnig weer had, was er amper extra vraag naar vlees voor barbecues. Hoewel dit vooral een factor op de varkens- en rundvleesmarkten is, helpt kou en regen ook de pluimveevleesmarkt niet. Door de zwakke vraag zorgt een groter aanbod van kipfilet en dijvlees voor druk op de vleesprijzen.

Exportdruk nog altijd geen factor
Ondertussen zorgt export amper voor druk op de prijzen. De Poolse pluimveevleesprijzen liggen tussen de 5 zloty (bij de huidige wisselkoersen €1,15 euro) en 5,40 zloty (€1,25). Daarmee ligt de prijs ruim twee weken behoorlijk dicht bij de Europese prijzen. Deze prijs is nog altijd te laag om voor grootschalige exportdruk te zorgen.

Op de wereldmarkt blijven de prijzen aan de hoge kant. Op de toonaangevende Braziliaanse markt is de prijs gezakt van rond de 7,40 (€1,25) real tot 7,28 real (bij de huidige wisselkoersen €1,23). Wel is het verschil in wisselkoersen substantieel. Sinds eind mei is de waarde van de Braziliaanse real gedaald van ongeveer €0,178 naar ongeveer €0,169. Dat zorgt dat het verschil in de praktijk ruim 6 cent is. Waar 7,40 op het moment vertaalt naar €1,25, was dat een maand geleden nog ongeveer €1,31. Hoewel het verschil van de Braziliaanse prijzen in real beperkt is, is de prijs in euro's of dollars fors gedaald. Daardoor is Braziliaanse kip weer competitief is ten opzichte van de Oost-Europese prijzen.

Sterke Europese sector
Daarnaast staat de Europese pluimveevleessector er volgens de Rabobank sterk voor. De bank stelt vast dat de vleeskuikenprijzen nog altijd gunstig zijn voor pluimveehouders. Dat komt voornamelijk door een sterke vraag naar kippenvlees. Omdat de prijzen van andere vleessoorten zijn gestegen, is kip weer competitief. Hoewel de zomervraag wat tegenzit, blijft kip in algemene zin bij de consument in trek. Door de hoge prijzen van varkens- en rundvlees en een hoger besteedbaar inkomen blijft de structurele vraag hoog. Tel daar nog een quotum voor de Oekraïense importen bij op en dan komt de Rabobank tot de conclusie dat de Noord-Europese kippenvleesmarkt er sterk voor blijft staan.

De bank constateert daarnaast dat de vleeskuikenmarkt nog altijd krapper wordt. Door de overschakeling van Nederland en Duitsland op conceptkippen met een Beter Leven of het Duitse Tierwohl keurmerk daalt de productie nog altijd. Dat is volgens de bank nog een factor die ervoor zorgt dat de prijzen van zowel vleeskuikens als pluimveevlees hoog blijven.

Alleen Nederland krimpt
Wel is er een schaduwkant aan deze ontwikkeling en dat is een relatieve krimp van de Nederlandse sector. Volgens de Rabobank stijgt de pluimveevleesproductie in heel Europa, behalve in Nederland. Gemiddeld gezien is vleeskuikenproductie in Nederland in het eerste kwartaal met 4,5% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2023. In de rest van Europa groeide de productie. Vooral centraal en Oost-Europa profiteerden. De Poolse vleeskuikenproductie nam met 7% toe en Hongarije produceerde 10% meer.

Daarnaast herstelde Frankrijk stevig na een aantal zware vogelgriepjaren. In totaal nam de productie in dat land met 15% toe. In Spanje groeide de pluimveeproductie met 6% en zelfs Duitsland dat in een vroeger stadium van een overschakelingsproces is, zag de productie met 3% groeien. De pluimveevleesproductie in het Verenigd Koninkrijk nam met 5% toe. De verwachting van de Rabobank is dat de groei zal doorzetten. Al zwakt die toename wel af, aangezien het gros van het herstel na de vogelgriepuitbraken van vorig jaar heeft plaatsgevonden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden