Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwt

Draait rechter Nederlandse pluimveesector de poot uit?

6 Juni 2024 - Matthijs Bremer

Het verbod van de rechter om kippen bij het vangen bij de poten te pakken, heeft tot veel commotie geleid in de pluimveeketen. De vrees bestaat dat de kosten hierdoor flink oplopen. Handelaren twijfelen openlijk of ze wel kip uit Nederland willen blijven inkopen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse vleeskuikenprijs blijft gelijk. Voor de vierde week op rij staat de prijs op €1,13 per kilo.  

Handelaren geven aan dat de markt er nog altijd prijshoudend voorstaat. De verkoop blijft relatief constant en aan de aanbodkant van de markt zijn de ontwikkelingen duidelijk gunstig voor de Noord-Europese pluimveemarkt. Het aanbod staat alweer grofweg een maand onder druk. Dit komt voornamelijk door relatief hoge Poolse pluimveeprijzen. De noteringen in het land liggen afhankelijk van de regio tussen de 5,30 en 5,58 zlotti. Bij de huidige wisselkoersen is dat een range van €1,23 tot €1,30. Omdat de prijzen te hoog zijn voor exporten komt er weinig vlees uit het Oost-Europese markt op de Nederlandse markt. Als gevolg van het lage aanbod zitten de prijzen van filets en dijvlees in de lift. De prijzen van botvlees blijven ondertussen gelijk, aangezien dat producten zijn die vooral afhankelijk van de export zijn.

Zorgen over uitspraak
Hoewel de markt er vrij ontspannen bij ligt, heersen er wel zorgen over de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat pluimvee niet meer bij de poten mag worden gepakt. Ingewijden in de markt delen angsten met de Nepluvi en geven aan dat andere manieren van vangen te veel tijd kosten. De vrees is dat vangbedrijven niet aan voldoende personeel kunnen komen om de kippen te vangen, mocht er na de overgangsperiode vanaf 15 augustus nog geen nieuwe Europese wet zijn die de gangbare methode weer legaal maakt. Daarom overwegen zij hun inkoop in Nederland te verschuiven en voortaan te focussen op de inkoop op de Duitse- en Belgische markt.  

Wereldmarkt krap
Op de wereldmarkt zijn prijzen nog altijd fors. De toonaangevende Braziliaanse notering zit na een dipje weer flink in de lift. Medio mei was de prijs van Braziliaanse vleeskuikens 7,40 Braziliaanse Real (€1,28 per kilo). Eind mei daalde de prijs tot een niveau van 7,29 real (€1,26). Op 6 juni is de prijs weer gestegen tot 7,37 real (€1,28). Toch zijn de prijsverschillen in de praktijk kleiner, aangezien de real waarde heeft verloren ten opzichte van de Euro. Medio mei was een real ruim 18 eurocent waard. Inmiddels is de waarde van de real gedaald tot een niveau van net boven de 17 cent. In de prak betekent dit verschil in wisselkoersen dat het prijsverschil tussen beide markten met zo'n 6 cent daalt.

De krappe wereldmarkt zorgt voor kansen voor landen die forse volumes kunnen leveren. Onder meer voor Rusland, dat steeds meer pluimveevlees naar China exporteert. In 2023 steeg de export tot 1,2 miljoen ton. Daarmee mocht Rusland zich de nummer drie exporteur naar de Chinese markt noemen. Maar liefst 56% van het pluimveevlees dat Rusland naar landen buiten het voormalige Oostblok exporteert, heeft China als bestemming. De grotere Russische exporten gingen met name ten koste van de Amerikaanse export. De export vanuit de Verenigde Staten nam met 29,6% af. De verwachting is dat de exporten blijven toenemen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden