Tönnies

Analyse Vlees & Eiwit

China stuurt met import op lagere rundvleesprijs

31 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De Chinese importen van rundvlees zijn in de eerste vier maanden van 2024 fors gestegen. Dit is het gevolg van overheidsingrijpen om de hoge prijs van rundvlees wat te drukken. Om de prijs verder te verlagen vergroot het land de Australische toegang tot de Chinese markt, al loopt vooral Brazilië weg met de vraag.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese rundvleesimporten zijn op het moment fors. In totaal importeerde het Aziatische land in april 224.000 ton. Dat is een toename van 23% ten opzichte van april 2023. De totale waarde van de import was $1,1 miljard. Dat is een toename van 13% ten opzichte van april vorig jaar. De importvolumes zijn al langer hoog. Over de eerste vier maanden van het jaar steeg de import tot meer dan 1 miljoen ton. Over die periode lag de import ook 23% hoger en importeerde het land 190.000 ton meer dan het jaar ervoor.

Sterke vraag
De grotere export is het gevolg van overheidsingrijpen na een forse stijging van de rundvleesprijzen dit jaar. In de eerste twee maanden van het jaar steeg de rundvleesprijs met maar liefst 11%. De poging om de prijs naar beneden te brengen is vooralsnog geslaagd. Inmiddels is de prijs zelfs tot onder die van januari gedaald. Uit recente data van het Chinese ministerie van Landbouw werd rundvlees in april voor 76,36 yuan (€9,73 bij de huidige wisselkoersen) per kilo verhandeld. In januari was de gemiddelde prijs van rundvlees nog 80,41 yuan (€10,19).

Hoewel de prijs fors is afgenomen, lijkt China nog verre van tevreden met het huidige niveau. Door de hoge Chinese vleesprijzen kopen Chinezen hun vlees namelijk over de grens. In Koreaanse media is te lezen dat Chinezen op grote schaal naar Zuid-Korea afreizen om rundvlees in te kopen. Zelfs als je de reiskosten meeneemt, is het namelijk een stuk goedkoper om forse hoeveelheden vlees in het buurland in te kopen en thuis in te vriezen.  

China opent deur voor Australische slachterijen
Om de rundvleesprijs nog wat verder te drukken heropent China de markt voor Australisch rundvlees grotendeels. Tussen 2020 en 2022 besloot China de markt voor tien bedrijven in de Australische vleessector af te sluiten nadat het land opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaak van Covid. Om de importprijzen te drukken besloot het land de importen van drie slachterijen weer toe te staan. Donderdag 30 mei deed China hier nog een stap bovenop en hief de exportverboden van vijf Australische slachterijen op.

Met de nieuwe toelatingen probeert China ondanks de dalende prijzen meer export uit Australië los te krijgen. Door de zwakke Amerikaanse import kunnen Australische bedrijven hun vlees elders voor een hogere prijs afzetten. Vorig jaar importeerde China 240.000 ton rundvlees uit Australië, ter waarde van $1,6 miljard. Dit jaar zit de export uit het land wat tegen. In de eerste vier maanden van 2024 is de export 10% lager dan het jaar ervoor.

Brazilië loopt met vraag weg
Voor alsnog profiteert vooral Brazilië het meest van de sterke Chinese vraag. Tot nu toe importeert China in 2024 grofweg 95.000 ton per maand. Dat is een toename van maar liefst 27,5% ten opzichte van april 2023. In de eerste vier maanden van het jaar importeerde China bijna 375.000 ton rundvlees uit het Zuid-Amerikaanse land.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden