ricochet64 / Shutterstock.com

Nieuws Vlees & Eiwit

Danish Crown vestigt hoop op komende sportzomer

27 Mei 2024 - Wouter Baan

Voor het Deense coöperatieve vleesconcern Danish Crown is de eerste helft van het gebroken boekjaar 2023/24 teleurstellend verlopen door teruglopende baten. Voor de tweede helft van dit jaar is het bedrijf optimistischer gestemd door de sportevenementen die deze zomer gehouden worden. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet in de eerste helft van het gebroken boekjaar (dat loopt van juli tot en met december) daalde tot 33,5 miljard Deense kronen, wat omgerekend €4,8 miljard is. De omzetdaling komt met name door een verdere teruggang in slachtaantallen, waardoor er minder volume werd geproduceerd. Onder de streep daalde de winst met 15% tot €104 miljoen. Hoewel aanzienlijk minder, is een nettowinstmarge van meer dan 2% iets waar slachterijen in Nederland niet aan kunnen tippen.

Danish Crown oogt redelijk tevreden in het eigen commentaar op de cijfers. De afzet richting retail en foodservice nam toe en daarbij werden ook de marktaandelen in die kanalen naar eigen zeggen versterkt. Ook is het productieapparaat efficiënter geworden. Dit houdt verband met een doorgevoerde reorganisatie, waardoor diverse fabrieken werden gesloten.

Goedkopere worst
Opvallend is dat dochterbedrijf DAT-Schaub, dat dierlijke producten verkoopt aan de farmaceutische industrie, niet meer de winstbrenger is die het eerder was. Het bedrijf heeft last van de hogere rente waardoor de groei in het resultaat stagneert. Ook de inflatie laat zich gelden. Het bedrijf levert darmen voor de vaak duurdere worsten, maar door de hoge inflatie kiezen consumenten vaker voor producten die gemaakt zijn van goedkopere kunstmatige darmen. CEO van Danish Crown Jais Valeur spreekt van een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden die het groepsresultaat overschaduwt.

Sportzomer
Voor de tweede helft van dit jaar is de CEO optimistisch. Het is positief voor de vleesmarkten dat de inflatiepiek achter de rug is. Daarbij zegt het vleesconcern uit te kijken naar de zomerperiode met sportevenementen als de Olympische Spelen in Parijs en het Europees voetbalkampioenschap in Duitsland. Dit heeft waarschijnlijk een positieve impuls op de vleesafzet.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden