Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Runderprijzen reageren sterk op lager aanbod

23 Mei 2024 - Matthijs Bremer

De rundvleesprijs is de laatste drie weken met liefst 20 cent gestegen. Dit is vooral het gevolg van een lager aanbod van slachtrunderen. Volgens ingewijden in de markt is echter alleen de vraag naar snippers goed. Met name in speciaalzaken loopt de vraag naar luxe onderdelen juist minder hard. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van slachtrunderen is deze maand fors gestegen. De U-kwaliteit is toegenomen met 19 cent van €4,78 tot €4,97 per kilo. Ondertussen de prijs van de P-kwaliteit toe van €2,98 tot €3,18.

De hogere prijs vind amper steun van de vraag op de vleesmarkt. Op zich is een zwakke binnenlandse vraag daarbij niet het probleem. De verkoop in Nederland is volgens slachterijen niet verkeerd. Daarbij helpt het betere weer van de laatste tijd. Langzaam maar zeker wordt er weer meer gebarbecued. Handelaren vertellen dat met name de export tegenzit. Daardoor lijken verhogingen van de prijzen van luxe onderdelen er voorlopig niet in te zitten. Deze trend geldt nog sterker voor vlees van vleesvee.

Nederlandse consument
Dat de vraag in Nederland over het algemeen vrij goed is, wil niet zeggen dat de hierboven beschreven trend niet ook voor Nederlandse consumenten geldt. Nederlandse consumenten hebben een duidelijke voorkeur voor gehaktproducten boven bijvoorbeeld een hele Picanha. Vooral in speciaalzaken zoals slagerijen laten consumenten de luxere onderdelen nog vaak links liggen, zo vertellen slachterijen in het luxere segment. Dit lijkt een gevolg van de hoge inflatie in de afgelopen jaren. Ingewijden in de markt hebben de indruk dat consumenten hun geld liever steken in hoge kwaliteit kant-en-klare gehaktproducten dan in ribeye of biefstukken.

Sommige ingewijden in de markt geven aan dat de verkoop aan de horeca ondertussen wat sterker is. Vorig jaar werd in de markt geconstateerd dat consumenten luxeproducten kochten als relatief betaalbaar alternatief voor een horecabezoek. In de markt wordt gespeculeerd dat deze trend weer over is nu de inflatie wat is gaan liggen.

Runderslachtingen fors lager
De prijsdruk komt voornamelijk door een krapper runderaanbod. Ingewijden in de markt geven al krap een maand aan dat er minder runderen worden aangeboden, maar voor het eerst is in de slachtdata terug te zien dat het aanbod echt krap genoemd kan worden. In week 19 werden nog ruim 11.000 runderen geslacht. Het slachtcijfer lag in deze periode fors boven het vijfjarig gemiddelde van ruim 9.000 runderen per week. 

Inmiddels is het vermoeden dat melkveehouders minder productief melkvee hebben uitgeselecteerd. Voor het eerst in zestien maanden is het slachtcijfer gedaald tot net onder de net onder de 8.100 runderen. Het gemiddelde slachtcijfer over de laatste vijf jaar lag in die week net onder de 8.700 runderen. Dit verklaart de prijsstijging in de markt. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden