Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen stijgt door mestprobleem

11 April 2024 - Matthijs Bremer

De rundvleesmarkt blijft nog altijd stabiel. Zowel de vraag als het aanbod blijven namelijk hoog. Opmerkelijk is dat het verschil tussen het aanbod en het vijfjarig gemiddelde weer toeneemt.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachtprijzen van runderen blijven op het moment gelijk. Voor de derde week op rij wordt U-kwaliteit rundvlees voor €4,78 per kilo verhandeld. Ondertussen blijft de prijs van P-kwaliteit rundvlees gelijk op €2,98.

De Nederlandse vraag naar rundvlees blijft sterk, zo is in de markt te horen. Consumenten kiezen op het moment graag voor rundvlees. In Nederland verloopt zowel de verkoop van luxe onderdelen als snippers nog altijd goed.

Daarnaast heeft de markt geprofiteerd van het eerste weekend met barbecueweer op zaterdag 6 en zondag 7 april. De verwachting is dat het nog wel even duur tot er weer zo'n goed barbecueweekend volgt. Voorlopig blijven de temperaturen in ieder geval typisch voor deze tijd van het jaar en vanaf volgende week wordt het ook weer flink natter. Mocht er op termijn toch weer barbecueweer aan komen, dan is het zeker niet uit te sluiten dat de markt nog een stapje omhoog zet.

Aanbod blijft hoog
Dat de vraag nog altijd goed is, blijkt wel uit het feit dat het enorme aanbod niet voor een daling van de slachtprijzen zorgt. Handelaren geven aan dat de grote beschikbaarheid de enige reden is dat de slachtprijzen niet nog een stapje omhoog zetten.

Door de lagere melkprijzen van eind 2023 dachten ingewijden in de markt dat er begin 2024 extra runderen naar de slacht werden gebracht.

Inmiddels is het niet meer overdreven om het aanbod structureel hoog te noemen. Het aantal slachtingen is elf weken op rij ruim boven het gemiddelde van de laatste vijf jaar. Opmerkelijk is vooral dat het verschil tussen het slachtcijfer en het gemiddelde aantal slachtingen van de laatste vijf jaar weer toeneemt. In het begin van het jaar lag het aantal slachtingen al fors hoger dan het vijfjarig gemiddelde. In week 3 was het verschil tussen het slachtcijfer en het vijfjarig gemiddelde 14,6%. Daarna leek het slachtcijfer wat meer naar het vijfjarig gemiddelde te trekken. In week 7 was het verschil tussen het slachtcijfer en het vijfjarig gemiddelde bijvoorbeeld nog maar 5,7%. Inmiddels is dat verschil weer flink opgelopen. In week 13 werden 11.311 runderen geslacht. Daarmee is het verschil opgelopen tot het hoogste niveau van het jaar en ligt het slachtcijfer maar liefst 14,9% boven het vijfjarig gemiddelde.

Volgens handelaren is het aanbod weer zo sterk toegenomen, omdat het afvoeren van mest op het moment erg kostbaar is. Door het natte voorjaar is het voor akkerbouwers op het moment moeilijk om mest uit te rijden. Dat maakt het duurder voor melkveehouders om hun mest af te voeren. Omdat ook de melkprijs aan de lage kant is, kiezen veel melkveehouders ervoor om koeien die wat minder productief zijn net even wat eerder naar de slacht te brengen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden