Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Nederlandse kippenmarkt blijft competitief

4 April 2024 - Matthijs Bremer

De pluimveevleesmarkt staat er op het moment sterk voor. De Nederlandse prijzen zijn nog altijd competitief vergeleken met zowel de rest van de Europese Unie als de wereldmarkt. Daarnaast is de vraag goed, en kan de afzet eigenlijk alleen maar groeien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs is in wederom gestegen. In week 14 steeg de prijs tot €1,15. Daarmee staat deze op het hoogste punt sinds het najaar van 2023.

Dat de vleeskuikenprijs maar blijft stijgen, wil niet zeggen dat de markt volop in beweging is. De situatie op de pluimveemarkt verandert in de praktijk amper. De Nederlandse markt staat er nog altijd sterk voor. Kippenvlees verkoopt op het moment goed, waardoor de binnenlandse vraag naar vleeskuikens aan de hoge kant is.

Pluimveevlees verkoopt goed
Eigenlijk kan de afzet de komende weken alleen maar groeien. Nu Pasen voorbij is en consumenten forse bedragen hebben uitgegeven aan luxe varkens- en rundvlees, doen consumenten weer wat rustiger aan. Terwijl de afzet van deze vleessoorten daardoor afneemt, is kip in deze periode populair. Toch is Pasen niet het religieuze feest met de meeste invloed op (een deel van) de markt. Met name halalslachterijen maken sterke weken door, aangezien het Suikerfeest op 9 april plaatsvindt.

Daarnaast is er mooi weer voor de boeg en worden er op zaterdag temperaturen van boven de 20 graden verwacht. Daarnaast ziet het ernaar uit dat het specifiek in het weekend droog blijft. Hoewel het bewolkt blijft, is dit de eerste kan van het jaar dat de barbecue aan kan. Hierdoor groeit de vleesafzet voor alle categorieën.

Wereldprijzen blijven hoog
Daarnaast blijft de situatie op de wereldmarkt min of meer ongewijzigd. De prijzen op de wereldmarkt zijn nog altijd aan de hoge kant. Op de toonaangevende Braziliaanse markt is de weg naar beneden toch niet gevonden. Op 22 maart lag de Braziliaanse slachtprijs rond de 7,44 real (€1,36) per kilo, maar op 27 maart was de notering gedaald tot 6,99 real (1,28). Op 2 april noteren de prijzen van termijncontracten echter weer op het niveau van 7,33 real per kilo (€1,34). Mede hierdoor blijven de importen uit Oekraïne aan de lage kant.

De Poolse noteringen staan afhankelijk van de regio op het moment tussen de 5,20 zlotti (€1,21) en 5,70 zlotti (€1,33). In Polen heeft de markt nog wel last van vogelgriep. In de periode van december 2023 tot maart waren er 31 uitbraken. Al is er wel een duidelijk verschil met vorig jaar nu veel pluimvee gevaccineerd is. Een jaar eerder werden nog 88 pluimveebedrijven door het virus getroffen. Door de hoge prijzen op de wereldmarkt blijft Europa netto-exporteur en is er krapte ontstaan op de markt van gangbare vleeskuikens. Toch is het aanbod vergeleken met veel andere landen redelijk goed, waardoor de Nederlandse prijzen competitief zijn.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden