defotoberg / Shutterstock.com

Achtergrond Ondernemen

Precisiefermentatie belofte bij zuivelalternatieven

2 April 2024 - Alex Jurvillier

De markt voor zuivelalternatieven zal volgens een rapport van onderzoeksbureau The Brainy Insights naar verwachting blijven toenemen, met een groei van 11% tussen 2023 en 2032. De marktwaarde zou in 2032 een flinke $85 miljard bedragen. Door een groeiend aanbod aan zuivelalternatieven raken de schappen gevuld met een divers assortiment. Ook productinnovaties maken dat aanbod steeds breder. Een van die innovaties is precisiefermentatie, waarmee Unilever onder de vlag van het Breyers in de VS ijs op de markt gaat brengen met wei-eiwit waar geen koe aan te pas is gekomen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondanks de ontwikkelingen binnen de ijsdivisie van Unilever, die wordt verzelfstandigd, is er bij het concern aan innovatie geen gebrek. Zo zijn ze de samenwerking aangegaan met het bedrijf Perfect Day, schrijft nieuwsmedium Dairyreporter. Unilever zal onder de vlag van Breyers ijs met een 'diervrije' en lactosevrije variant de markt betreden. Perfect Day kan door precisiefermentatie in te zetten wei-eiwit produceren waar dus geen koe aan te pas komt.

Biotechnologie
Wat is precisiefermentatie precies? Sanne Wielders, specialist Voedingsingrediënten en Duurzaamheid bij Rabobank, licht precisiefermentatie desgevraagd toe. "Precisiefermentatie is een techniek waarbij het mogelijk is om specifieke ingrediënten te ontwikkelen met behulp van de laatste ontwikkelingen in de biotechnologie", legt ze uit. Met behulp van precisiebiologie kan de genetische informatie van bijvoorbeeld plantaardige en dierlijke eiwitten achterhaald worden. Zodra deze informatie beschikbaar is, kan het DNA in de micro-organismen geprogrammeerd worden om uiteindelijk de gewenste ingrediënten te produceren. "Zo kunnen zuivelingrediënten gemaakt worden zonder dat hierbij koeien nodig zijn." Op moleculair niveau is het met precisiefermentatie geproduceerde eiwit bijvoorbeeld identiek aan het eiwit dat is geproduceerd door een gewone koe.

Unilever brengt in samenwerking met Perfect Day ijs op de markt met door precisiefermentatie gemaakt wei-eiwit.

Veelbelovende techniek
Precisiefermentatie is een veelbelovende techniek, maar er zijn momenteel nog een aantal uitdagingen bij het ontwikkelen van voedingsingrediënten, vertelt Wielders. Technische uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de opschaling van lab naar commerciële schaal, zouden het grootschalig gebruik van deze methode nog niet mogelijk maken. Toch lukt het Unilever door de samenwerking aan te gaan met Perfect Day nu dus wel om ijs te produceren met 'koevrije' eiwitten gemaakt door precisiefermentatie.

Of we binnenkort precisiefermentatie ingrediënten in de Nederlandse markt tegenkomen is nog de vraag. Wielders vertelt dat de laatste tijd in de VS meer levensmiddelen op de markt zijn toegelaten die ingrediënten bevatten gemaakt met precisiefermentatie. Vermarkten in Nederland is een veel grotere uitdaging, gezien de huidige wetgeving.

Dat betekent niet dat Nederlandse bedrijven geen kans maken. Zo laat Vivici uit Delft in een persbericht weten dat hun wei-eiwit, verkregen uit precisiefermentatie, is toegelaten op de Amerikaanse markt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden