Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt in het voordeel van handelaren

21 Maart 2024 - Matthijs Bremer

De rundvleesprijs heeft een forse stap naar boven gezet. De laatste weken vonden forse discussies plaats tussen handelaren en slachterijen. Daarbij hebben veehouders en handelaren duidelijk aan het langste eind getrokken. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachtprijs van runderen is fors gestegen. In week 9 lag de slachtprijs op van U-kwaliteit rundvlees op €4,58. Twee weken later lag de prijs 20 cent hoger en was de slachtprijs €4,78. De prijs van de lagere kwaliteiten nam ook fors toe. Zo steeg de slachtprijs voor P-kwaliteit rundvlees van €2,83 in week 9 naar €2,98 in week 11.

De laatste weken was er een strijd gaande over de slachtprijzen van runderen. Omdat zowel vraag als aanbod vrijwel heel het jaar hoog liggen, speelden duidelijke meningsverschillen tussen slachterijen en handelaren. Slachterijen gaven aan dat de prijs al aan de hoge kant is, gezien het ruime aanbod aan vee. Ondertussen merkten handelaren dat ze hun vee goed kwijt konden, dus meenden zij dat er nog wel een verhoging in zou zitten. Handelaren en veehouders hebben duidelijk aan het langste eind getrokken. Door de sterke vraag durfden slachterijen het echter niet aan om vee te weigeren, dus is de mark toch op een forse verhoging overgegaan.

Goede vraag, zwakke marge
Nederlandse slachterijen geven aan dat de vraag naar rundvlees zeker niet slecht is. De verkopen lopen structureel goed. De vraag naar vlees van zowel de retail als de foodservice lopen goed. Daarnaast werken slachterijen naar de paasdagen toe. Als gevolg hiervan neemt de vraag toe naar zowel luxe vlees voor het diner, als de minder chique categorieën voor uitgebreide brunches. Daarnaast is de positie van halalslachterijen op het moment sterk in verband met de ramadan. In de islamitische vastentijd wordt 's avonds meer gegeten en met name vlees is dan geliefd. Moslims permitteren zich in deze periode net wat meer luxe, wat de halalmarkt voor rundvlees ten goede komt. Tenslotte is in de markt te horen dat slachterijen naar het Suikerfeest toe beginnen te werken.

Slachterijen kozen er de laatste weken voor om zo veel mogelijk vee aan te trekken om in de hoge vraag te voorzien. Toch zijn slachterijen verre van tevreden. De inkoopkosten zijn zo sterk gestegen dat er twijfels zijn of het verschil wel kan worden terugverdiend. Dit is opmerkelijk. Hoewel de slachtcijfers licht dalen, worden er nog altijd meer runderen geslacht dan de laatste vijf jaar gebruikelijk was. Daarnaast is het aanbod al lang aan de ruime kant. Het slachtcijfer ligt al sinds september min of meer boven de 10.000 runderen, het aantal runderen dat in de regel geslacht wordt. Hieruit blijkt hoe sterk de Nederlandse rundvleesmarkt op het moment is.

Een vergelijkbaar patroon speelt in Duitsland in extremen. De stijging is iets minder sterk dan in Nederland, maar de inkoopprijzen zijn fors hoger. Op de Duitse markt is voor de categorie P een prijsstijgingen van 7 cent te zien. Daarmee bereikte de laatste P-notering van de VEZG een stand van €3,25. Ingewijden in de markt geven aan dat het zelfs bij dergelijke prijzen moeilijk is om de slachthaken vol te krijgen. Daar staat echter tegenover dat de vraag naar vlees in Duitsland min of meer structureel daalt. Als gevolg hiervan is het voor Duitse slachterijen lastig om winst te maken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden