Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Vogelgrieploterij bepaalt succes op kippenvleesmarkt

14 Maart 2024 - Matthijs Bremer

Op de pluimveevleesmarkt wordt succes op het moment door vogelgriep bepaald. Terwijl het virus op de meeste markten flink rondgaat, blijft het aanbod in Nederland relatief sterk. De goede uitgangspositie zorgt ervoor dat slachterijen zo veel mogelijk vleeskuikens proberen aan te trekken, maar toch is de sector beducht op al te sterke verhogingen. Daarnaast zorgt de ramadan voor een sterke vraag naar halalkip.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs heeft deze week nog een stapje naar boven gezet. Tussen week 8 en 10 was de prijs €1,10 per kilo. In week 11 steeg de notering naar €1,11.

Op de pluimveevleesmarkt is te horen dat de markt voor vleeskuikens aan de krappe kant is. Dat wil overigens niet zeggen dat het aanbod klein is. Volgens ingewijden in de markt is de krapte het directe gevolg van een sterke vraag naar vlees. Handelaren geven aan dat de structurele vraag naar kip sterk is, maar daarnaast steekt op het moment vooral de halalmarkt erboven uit. Door de ramadan maken halalslagers een sterke tijd door. Gezien de vastentijd eten moslims een substantieel deel van hun maaltijd in de avond, waardoor diners aan de grote kant zijn. Daardoor is met name de vraag naar vers vlees sterk. Daarnaast is vlees traditioneel tijdens de Iftar (de maaltijd die direct na zonsondergang wordt gegeten) extra geliefd.

Naast een goede binnenlandse markt is Europa op het moment netto-exporteur. Europa heeft minder last van vogelgriep dan andere markten, waardoor het aanbod groter is en prijzen lager blijven. Daardoor is de afzet behoorlijk sterk en kan het aanbod het amper bijbenen. Handelaren geven aan dat de inkoopprijzen stijgen, maar dat het niet per se helpt om aan meer vleeskuikens te komen. Precies daarom zijn slachthuizen in Nederland er niet al te happig op om de prijzen al te sterk te verhogen. Pluimveebedrijven kiezen er liever voor om bij tekorten een forse vergoeding te betalen aan de concurrent om een deel van hun kippen over te nemen, zo vertellen ingewijden in de markt. Dan hoeven in ieder geval niet de prijzen over de hele linie te worden verhoogd.

Oost-Europese importen lager
Een belangrijke factor voor de hoge prijzen is dat Oost-Europese importen laag blijven. Europa weet op het gebied van vogelgriep de dans redelijk te ontspringen, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen besmettingen zijn en binnen Europa zijn de besmettingen niet gelijkwaardig verdeeld. Waar Noord-Europa amper met het virus kampt, hebben Oost-Europese landen juist buitenproportioneel veel last van het virus.

Eind februari stond de teller op 105 besmettingen. Daarvan vonden er 35 in Moldavië plaats en twintig in Polen. Met name in dit tweede land is de impact fors, aangezien pluimveebedrijven in Polen groot zijn en relatief veel vlees voor export bestemd is. Door al die besmettingen liggen prijzen in Polen inmiddels op een niveau dat we in Nederland nog nooit gezien hebben. Afhankelijk van de regio worden vleeskuikens voor €1,25 en €1,31 per kilo. Duitsland heeft de nummer 3 positie, met negen besmettingen. In de markt is daarnaast te horen dat Oekraïens pluimveevlees, gezien de hoge prijzen op de wereldmarkt, nog altijd niet vaak de bestemming Europa heeft.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden