Shutterstock

Achtergrond Vlees & Eiwit

Chinese varkensprijzen lager dan productiekosten

11 Maart 2024 - Matthijs Bremer

De Chinese varkensvleesproductie is in 2023 fors toegenomen. Door het grote aanbod zijn de slachtprijzen in het Aziatische land inmiddels lager dan de productiekosten. Om de markt te stabiliseren zet China in op lagere targets voor de zeugenstapel. Toch is het maar de vraag of de Europese exporten hierdoor zullen toenemen, aangezien de exporten vanuit Rusland weer op gang zijn gekomen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Chinese varkensproductie is in 2023 toegenomen, zo is te lezen in een rapport van Britse landbouworganisatie AHBD. Uit data van China's nationale statistiekbureau blijkt dat in het land 57,94 miljoen ton varkensvlees werd geproduceerd. Dat houdt in dat de productie vergeleken met 2022 met 5% is gestegen.

Prijsdruk
Gevolg van het hoger aanbod is dat prijzen fors onder druk stonden. In 2023 was de Chinese slachtprijs gemiddeld 15,02 yuan per kilo (bij de huidige wisselkoersen €1,91). Dat ligt onder de Chinese gemiddelde productieprijs van 16 yuan (€2,04). Daar kwam de prijs het hele jaar niet bij in de buurt. Rond Chinees nieuwjaar was de prijs 15,61 yuan (€1,99). Tot nu toe is de prijs in 2024 nog lager. Gemiddeld gezien lag de slachtprijs rond de 14,95 yuan (€1,90).

Om de markt te stabiliseren heeft China de nationale targets voor zeugen naar beneden bijgesteld van 41 miljoen stuks naar 39 miljoen zeugen. Het Amerikaanse ministerie van Landouw (USDA) verwacht dat de Chinese varkensstapel met 6% zal dalen. Opmerkelijk is dat de motivatie van de ingreep is om 95% zelfvoorzienend te worden op het gebied van varkensvlees. De redenering hierachter is dat een hoge mate van zelfvoorziening een stabiele markt vergt. Als prijzen door overaanbod te laag worden, dan bestaat het risico dat het aanbod sterk daalt.

Exportperspectief
Door het grote binnenlandse aanbod was 2023 een moeizaam jaar voor exporteurs. Importen van vlees daalde met 12% tot 1,54 miljoen ton. De Europese Unie is nog altijd de grootste exporteur, maar voorheen voerde Spanje de lijst van landen die het meeste vlees exporteren aan. Inmiddels heeft Brazilië het stokje overgenomen. Daarnaast is het aandeel van de Verenigde Staten verder afgenomen.

Het is maar de vraag of lagere targets zich vertalen in hernieuwde exportkansen. De Russische export begint namelijk op gang te komen. Op 7 maart maakte de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor bekend een eerste zending van 27 ton te hebben geregistreerd. De bondgenoot heeft zich voorgenomen in een fors aandeel van de Chinese exporten te voorzien.

In oktober 2023 kondigde China aan dat Rusland voor het eerst in vijftien jaar goedkeuring had ontvangen om varkensvlees naar China te exporteren. Rusland heeft voor ogen om 200.000 ton per jaar naar het Aziatische land te exporteren, maar op termijn wil de belangenorganisatie voor varkenshouders (RUPP) de exporten met 5% per jaar laten groeien tot ongeveer 500.000 ton per jaar.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden