Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Rundvleesmarkt is nog volop aan het slachten

25 Januari 2024 - Matthijs Bremer

De rundvleesmarkt is opvallend stabiel voor de tijd van het jaar. Slachterijen zijn nog druk hun vriezers aan het vullen, zo blijkt uit een rondgang in de markt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de vijfde maand op rij blijft de rundvleesprijs stabiel. U-kwaliteit rundvlees wordt voor €4,58 per kilo verhandeld. 

Ingewijden in de markt zijn op het moment kort van stof. Niet omdat er weinig op de markt gebeurt, maar omdat de rundvleessector het op het moment enorm druk heeft. Handelaren en slachterijen vertellen dat de vraag van zowel supermarkten als grossiers hoog is. Dit is een atypische situatie. De prijzen op de rundvleesmarkt blijven opmerkelijk stabiel. Meestal staat de prijs in januari wat onder druk. Dit jaar kwam de daling echter wat eerder, al rond de kerstdagen.

Tot de week van kerst werd een fors aanbod gecompenseerd door stevige vraag. Direct na kerst was er echter sprake van vraaguitval, omdat consumenten het merendeel van de inkopen al hadden gedaan. Normaliter wordt de vraaguitval die daarmee samengaat gecompenseerd door slachterijen die de voorraden willen aanvullen.

Feestdagen
Dit jaar was dat echter lastiger dan anders, aangezien drie van de vier feestdagen op doordeweekse dagen vielen. Het lage aantal slachtdagen ging daarnaast samen met werkzaamheden bij de slachterij die tot voor kort in handen was van Gosschalk, waardoor de vraag van slachterijen flink dipte. Mede door dit extra lage slachtcijfer rond de feestdagen worden de reserves nog aangevuld. Daar komt nog bovenop dat de consumptie door de hoge varkensvleesprijs dit jaar fors was. Als gevolg hiervan zijn de vriezers tijdens de kerst behoorlijk leeg.

De verwachting is dat er voorlopig nog wat extra geslacht wordt om de reserves verder aan te vullen. In de wandelgangen wordt bij sommige slachterijen gesproken over een lichte verhoging, al is het de vraag hoe realistisch dit is. Het vullen van de vriezer is een stuk aantrekkelijker bij lagere prijzen. Een verhoging ligt dan ook met name voor de hand als het aantal slachtingen achterblijft en daar is nu nog geen indicatie van.     

Er wordt nog volop geslacht
Dat het aanbod fors aantrekt, blijkt uit het slachtcijfer. Na een flink lager slachtcijfer rond de feestdagen is het aantal slachtingen weer gestegen. In week 52 werden 4.356 runderen geslacht en in week 1 werden zo'n 7.625 runderen geslacht. In week 2 bleek het slachtcijfer weer fors gestegen, tot 11.008. Over het algemeen daalt het slachtcijfer al vanaf week 3. Data over die week is nog niet bekend, maar de drukte in de slachthuizen doet vermoeden dat het cijfer voorlopig hoger dan gemiddeld blijft. De verwachting van de markt is dat de dip die meestal rond eind januari plaatsvindt, dit jaar uitblijft of later komt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden