Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Lagere industriële vraag drukt eierprijzen

22 Januari 2024 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren is ondanks sterke vraag onder consumenten en een relatief zwak aanbod gedaald. Een lagere industriële vraag leidt deze ontwikkeling. Al leidt dit gezien de krapte op de Noord-Europese markt vooral in Zuid-Europa tot lagere prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijzen van de Amsterdamse Index zijn verder gedaald. In week 2 was de prijs van eieren €13,35 per 100 stuks. In week 4 daalde de prijs tot €13,20.

De lagere notering komt enigszins als een verrassing. De Nederlandse markt is nog altijd vrij krap. Met name de vraag van consumenten blijft vrij sterk, terwijl het aanbod iets lager is. De prijzen worden vooral door een lagere industriële vraag gedrukt. De lichte vraaguitval komt met name vanuit de verwerkende industrie. Rond de feestdagen worden extra eieren verwerkt voor zoetwaren, toetjes en sauzen. In het nieuwe jaar valt de consumptie van dit soort producten terug omdat veel mensen wat gezonder willen leven of wat proberen af te vallen.

Paasvraag
Dat de industriële vraag wat lager is, geldt voor verschillende Europese landen, al blijft de impact in Noord- Europa beperkt. Een wat lagere productie van leghennen zorgt voor een klein aanbod. Richting het zuiden van Europa is het aanbod wat ruimer, en dat is in de noteringen terug te zien. Zo is de Franse industriële prijs met 5,6% gedaald, zo blijkt uit de Rangis Paris industrie. Gezien het feit dat Pasen vroeg valt, is het de verwachting dat het niet lang kan duren tot de productie stijgt om in de extra paasvraag te voorzien.  

Duitse prijzen lager
Ook op de Duitse markt daalde de prijs. Eind 2023 daalde de Wesser-Ems notering van €14,80 per 100 stuks naar €14,55 in week 3. Een daling van 45 cent lijkt vrij fors, maar toch is de markt nog sterk. De vraag naar eieren is nog groot, zo is te lezen in de toelichting van de Wesser-Ems notering. OKT-eieren worden op het moment in kleine volumes opgeslagen. Hoewel de markt nog krap is, zien we wel dat er in tegenstelling tot eind 2023 wel wat lucht is. In die periode werden OKT-eieren niet opgeslagen, maar direct verhandeld.  

Net als elders in Europa is de Duitse industriële vraag op het moment lager. In Duitse vakmedia is te lezen dat eieren bij consumenten echter nog altijd fors in trek zijn. De verwachting van de markt is dat de hoge consumptie van 2023 dit jaar doorzet. De Wesser-Ems noteringscommissie benadrukt dan ook dat er ondanks de daling nog steeds tot Pasen weinig ruimte op de markt wordt verwacht.

{{dataviewSnapshot(52_1705916265)} }

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden