Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Brazilië groeit stevig door in kip en varken

29 December 2023 - Matthijs Bremer

De Braziliaanse productie van pluimvee en varkensvlees zijn in 2023 gegroeid, zo blijkt uit cijfers van de Braziliaanse vereniging voor dierlijke proteïne (ABPA). De groei komt vooral de export ten goede. Met name de uitvoer van varkensvlees groeide in relatieve termen stevig.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de groei blijft Brazilië zijn positie als vleesgrootmacht versterken. Vooral op het gebied van pluimveevlees is Brazilië een belangrijke speler. Alleen de Verenigde Staten en China produceren meer pluimveevlees. Traditioneel is Brazilië een minder belangrijke speler op het gebied van varkensvlees, maar inmiddels is Brazilië de op drie na grootste producent. Al is het gat ten opzichte van de nummer drie enorm. De Verenigde Staten produceert om en nabij de drie keer zo veel varkensvlees.

Volgens de ABPA is het zo goed als zeker dat de productie van pluimveevlees met 2,6% is toegenomen ten opzichte van 2022 tot 14,8 miljoen ton. De export groeit naar alle waarschijnlijkheid met 6,8% tot 5,1 miljoen ton. Daarmee breekt Brazilië voor het eerst door de grens van vijf miljoen ton pluimveevlees per jaar. In lijn met de groei die de sector de laatste jaren doormaakt, verwacht de organisatie dat de sector in 2024 met nog eens 3,7% groet tot 15,35 miljoen ton. De verwachting is dat de export met 3,9% groeit tot 5,3 miljoen ton.

Varkensvlees wint aan belang
De productie van varkensvlees groeide in 2023 met 2,3% ten opzichte van 2022. In totaal produceerde het Zuid-Amerikaanse land 5,1 miljoen ton. Het grootste deel van de groei kwam de export ten goede. De uitvoer steeg met 8,9% tot 1,22 miljoen ton.

De ABPA verwacht dat de productie van varkensvlees met 1% toeneemt. De voorspelling van de vereniging is dat de groei min of meer volledig uit de stijgende export voortkomt. Voor de uitvoer heeft de organisatie een grotere stijging van 6,6% voor ogen. De voornaamste reden voor de hogere exportprognoses is de lagere export uit Europa en Canada.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden