Shutterstock

Nieuws Vlees & Eiwit

Rabobank geeft gemengd signaal af over kip

22 December 2023 - Matthijs Bremer

De pluimveevleesmarkt maakte in 2023 een sterk jaar door, zo concludeert de Rabobank in een recent rapport over de pluimveevleesmarkt. Stabiele prijzen en goedkoper voer zijn de voornaamste oorzaken. Met name de conceptkip doet het op het moment goed. Al neemt de druk op de bulkmarkt toe door grotere concurrentie uit Oost-Europa.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lang bleven de prijzen stabiel. De voornaamste oorzaak daarvoor is het toenemende aanbod van met name borstvlees uit de gangbare pluimveehouderij. Pas in oktober begonnen de prijzen tot 10% te zakken. Volgens de bank zijn we vanaf dit moment de condities uitdagender geworden. Dit komt met name door een groter aanbod uit Centraal- en Oost-Europa. Vooral de overvloed van borstvlees zet de marges van slachterijen in Noord-Europa onder druk. Daarnaast zorgde lagere voerkosten ervoor dat de marges voor pluimveehouders stegen. De Rabobank verwacht dat de voerprijzen licht dalen.

In Nederland stond de markt in het teken van 1-ster Beter Leven als minimale dierenwelzijnsstandaard. Gemiddeld gezien steeg de prijs van kip in de supermarkt met ongeveer 30%. Dit is verreweg de grootste stijging in het jaar in het eiwittenschap. Nederlandse consumenten kopen ongeveer 75% van hun kip in de supermarkt. Volgens de Rabobank stegen de consumentenprijs van varkensvlees met 15% en werden eieren 20% duurder. Dit had een duidelijke impact op de consumptie. Gemiddeld gezien nam de consumptie van verse kip met 8% af. Volgens de Rabobank hebben de lagere inflatie en stevige indexeringen inmiddels invloed op de bestedingen. Begin 2023 werd zo'n 11% minder kip geconsumeerd dan een jaar ervoor. In het derde kwartaal was de daling nog slechts 3%.

Productie gedaald
De Nederlandse productie nam in de eerste drie kwartalen met 2,7% af. De voornaamste oorzaak daarvan is de verschuiving van de verkoop in de retail naar kip met een minimale dierenwelzijnsstandaard van 1-ster Beter Leven. Ten opzichte van 2019 is de productie met 17% gedaald. Een vergelijkbare daling vond ook plaats in België. De productie van onze zuiderburen daalde met 1,5%. Ondertussen steeg de vleeskuikenproductie in Duitsland met 0,4% en groeide de productie in het Verenigd Koninkrijk met 1,5%.

Op Europese schaal is er voor het eerst in jaren weer een toename van de productie. In totaal nam de productie met 1,5% toe. De voornaamste groei vond plaats in Polen (3%), Frankrijk (2,1%) en Spanje (1,6%). In Noord-Europese landen staat de productie echter onder druk. Dit is het gevolg van de verschuiving van gangbare productie tot meer concepten.

Lagere exporten
Deze lagere productie uit zich in lagere exporten. In het derde kwartaal van 2023 exporteerde Nederland nog 395.000 ton pluimveevlees. In het derde kwartaal van 2023 tot 310.000 ton, een daling van 21,5%. Vergeleken met vorig jaar is de export met 10% afgenomen. Volgens de Rabobank blijft de export naar Duitsland redelijk op peil. Wel staat de export uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België onder druk. Naast de lagere productie zorgen vooral de importen uit centraal en Oost-Europa voor het succes. De bank verwacht dat de export van kip ook in 2024 licht zal dalen. Met name de verdere omschakeling van de Nederlandse pluimveehouderij op 1-ster Beter Leven zorgt voor druk op de exporten.

Om het aanbod op peil te houden zal de import stijgen. De invoer van Nederlandse kip is gestegen van 90.000 ton per kwartaal in 2019 tot 230.000 ton per kwartaal in 2023. Volgens de Rabobank wordt de import vanuit Polen steeds meer verdrongen door Oekraïne. In de eerste twee kwartalen lag de Nederlandse import vanuit Polen nog boven de 40.000 ton per kwartaal. Inmiddels is die import gedaald tot 32.000 ton. Ondertussen groeide de import vanuit Oekraïne van rond de 15.000 ton tot 32.000 ton in 2023. 

Voorzichtig positief
Al met al is de Rabobank voorzichtig positief over de pluimveevleesmarkt. Zowel in Nederland als Duitsland zal herstelt de vraag geleidelijk. Hierdoor zullen ook de prijzen stijgen. Daarbij noemt de Rabobank de hoge varkensvleesprijs als een van de factoren voor de groeiende vraag. De Rabobank verwacht dat het aanbod van traaggroeiende kippen zal verdubbelen van 7% tot 15%. Daar staat tegenover dat de bulkmarkt volgens de Rabobank onder druk zal blijven door importen uit Polen en met name Oekraïne.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden