Shutterstock

Nieuws Jaarcijfers

Fuite stuwt omzet met foodactiviteiten

19 December 2023 - Wouter Baan

Fuite Group zag vorig jaar de winst en omzet behoorlijk toenemen. Dit blijkt uit de jaarrekening die begin december bij de Kamer van Koophandel is gedeponeerd. In toenemende mate breidt de vanouds mengvoerfabrikant uit naar foodsectoren als vlees en zuivel. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omzet van de groep steeg vorig jaar met bijna 50% tot €713.966.000. De forse stijging is voornamelijk een gevolg van de hogere grondstofprijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Daarnaast draagt naar eigen zeggen ook de groeiende afzet van kalfsvlees en de handel in premixen en concentraten bij aan de extra baten. Onder de streep steeg de winst met een slordige €7 miljoen tot €24,3 miljoen.

De nettowinstmarge komt uit op 3,41%. Een percentage waar een gemiddeld mengvoerbedrijf in Nederland vaak niet aan kan tippen. De combinatie van activiteiten draagt dan ook waarschijnlijk bij aan de relatief hoge winstgevendheid. De solvabiliteit is met 48,5% gezond te noemen. Het stelt het bedrijf in staat om in het oog springende groeiplannen te realiseren.

Daarover gesproken, Fuite Group is de afgelopen jaren gegroeid tot een verzameling van 27 bedrijven. Hiervan is mengvoerbedrijf Gebroeders Fuite de bekendste. Daarnaast horen bedrijven als Fuite Meat, Fuite Veal, Solprovit en Liprovit tot de groep. Opvallend is ook dat de groep een niet gespecificeerd belang heeft in coöperatie FromFarmers, wat grootaandeelhouder is van het beursgenoteerde veevoerbedrijf ForFarmers. Dit belang is echter verkregen uit een overname, zo laat het bedrijf in een reactie weten. 

Minder afhankelijk van mengvoer
In een toelichting op de cijfers geeft de directie aan dat de strategie erop gericht is om minder afhankelijk te worden van de mengvoermarkt, maar daarmee wordt deze activiteit niet minder belangrijk. In de afgelopen jaren werd uitgeweken naar andere sectoren, zoals de vleesbranche en zuivelhandel. Waar de mengvoeractiviteiten zich uitsluitend op de Nederlandse markt richten, heeft de vleeshandel een Europees karakter. De zuivelhandelsactiviteiten beslaan de wereldmarkt. Voor 2023 dat inmiddels bijna verstreken is, spreekt Fuite de verwachting uit dat de afgezette mengvoertonnages stabiliseren, of licht zullen dalen. In de zuivel- en vleesmarkten worden stabiele resultaten voorzien.  

Overname Gosschalk
In 2023 is de expansie van Fuite Group doorgezet met de overname van de nagenoeg failliete slachterij Gosschalk uit Epe. Deze werd in maart aangekondigd en begin december afgerond. Daarmee breidt de groep de vleesactiviteiten uit naar de rundveesector. Met de overname van Gosschalk kan de afzet van kalfs- en rundvlees worden gecombineerd. "Hiermee kunnen we in de markt een dubbelslag slaan", zo zei directielid Koop Fuite onlangs tegen Foodbusiness.

In het jaarverslag meldt Fuite Group verder nog te werken aan een nieuwe financieringsstructuur. Het doel is om het bedrijvennetwerk ook in toekomstige generaties uit te bouwen. Ook willen ze bijdragen in de groeiende vraag naar betaalbaar voedsel.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden