Gebr. Fuite

Interview Koop Fuite

'Overname Gosschalk is strategische zet voor ons'

8 December 2023 - Wouter Baan

Met de overname van slachterij Gosschalk uit Epe stapt Fuite Group ook in het rundvlees. Het familiebedrijf dat al generatieslang in het mengvoer actief is, stapte in  2017 de vleeswereld binnen en dat bevalt ze uitstekend. Met de overname van Gosschalk kan de afzet van kalfs- en rundvlees worden gecombineerd. 'Hiermee kunnen we in de markt een dubbelslag slaan', aldus Koop Fuite die mede leiding geeft aan de vleessectoren.  

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De overname van de in zwaar weer geraakte slachterij Gosschalk door Fuite Group werd begin deze week afgerond, toen de WHOA-procedure door de rechter werd gehomologeerd. In maart was het nieuws al aangekondigd, maar het hele proces had de nodige voeten in de aarde. Los daarvan was de overname spraakmakend. Hoewel ze bij Fuite wel wat gewend zijn, is het een grote deal met €200 miljoen extra omzet. Daarbij verdubbelt zo'n beetje het personeelsbestand van de groep met circa 200 nieuwe medewerkers. In de nieuwe opzet wordt de naam Gosschalk omgedoopt in FamilyBeef.

De overname van Gosschalk was voor de buitenwereld nogal een rollercoaster. Eerst zou VanDrie Group de nagenoeg failliete slachterij overnemen, maar later bleek dat Fuite de nieuwe koper was. Wanneer werd jullie interesse gewekt?
"Al voor de intentieverklaring met VanDrie Group waren wij met Gosschalk in gesprek voor een eventuele overname, maar dit leidde in eerste instantie niet tot een akkoord. Toen de intentieverklaring met van VanDrie Group in februari was beëindigd, zijn wij opnieuw door Gosschalk benaderd. Daarna zijn we er alsnog uitgekomen. Sinds deze week is de overname juridisch afgerond, maar in de afgelopen maanden waren we op de achtergrond al wel in Epe actief."

De directie van Fuite Group. Linksvoor Koop Fuite. 

Jullie spreken van een strategische beslissing en stappen in een nieuwe markt. Wat zijn jullie precies met de slachterij van plan?
"De overname is om meerdere redenen interessant. Voor veel van onze klanten vormt rundvlees de basis en is kalfsvlees de niche. Nu kunnen we beide vleessoorten gecombineerd aanbieden. Daarnaast zij we ook nog actief in kippenvlees. Hiermee worden we een interessantere speler in de markt. In de afgelopen maanden konden we op die manier al nieuwe klanten binnenhalen. Daarbij is Gosschalk een grote slachterij met vergunning om een ruim aantal runderen te slachten. Epe ligt op het snijvlak van de Veluwe en Noord-Nederland. Qua ligging is dat erg gunstig met veel veehouderij rondom. Wat tot slot ook meespeelt, is dat Epe niet ver van Genemuiden ligt. Dat biedt voor ons praktische voordelen."

De naam Gosschalk is door de perikelen in de afgelopen maanden wel wat besmeurd geraakt. Daarbij had de slachterij al geen beste reputatie, vanwege dierwelzijnsissues.
"Hier kun je op meerdere manieren naar kijken. Er zijn inderdaad dierwelzijnsissues geweest in het verleden, maar door de oud-eigenaar zijn veel maatregelen getroffen om dit te verbeteren. Hierdoor lopen we nu voorop in cameratoezicht bijvoorbeeld. We denken al met al een goede overname te hebben gedaan."

Wij zijn overtuigd van de agrarische kracht in ons land

Koop Fuite

De slachtcapaciteit is niet gering. Hoe gaan jullie de keten precies organiseren?
"Een deel van de aanvoer, ongeveer een derde, zal vanuit onze kalfsketen komen. De rest van de runderen kopen we in bij veehouders en handelaren. Met het slachten van varkens, zoals dat voorheen werd gedaan, stoppen we. Dit past niet bij onze focus. We streven naar langdurige, solide en toekomstbestendige relaties met onze leveranciers, de NVWA en onze afnemers. De aanvoer zal voornamelijk uit de melkveehouderij komen in verschillende variaties op basis waarvan wij de gewenste hoge kwaliteit kunnen leveren aan onze afnemers. De kunst is om de juiste klant bij het juiste vleesonderdeel te krijgen. Wanneer wij dat goed voor elkaar krijgen, levert dat aan de voorkant een goede prijs op voor de veehouder. Daar streven we naar. Ik kan nog geen concrete toezeggingen doen over onze uitbetalingsprijzen, maar geef ons even de tijd om dit voor elkaar te krijgen. Het vertrouwen in de markt is er, merken we. In de afgelopen maanden slachtten we in Epe wekelijks al 1.600 runderen terwijl er toen nog zorgen waren over insolventie, omdat we juridisch nog geen eigenaar waren. Nu de overname definitief is afgerond, zijn die zorgen weggenomen. We verwachten daarom toe te kunnen groeien naar het aantal slachtingen per dag dat in lijn is met de vergunning."

Kijkend naar de Fuite Group als geheel, dan zitten jullie bepaald niet stil. Naast de overname van Gosschalk bouwen jullie een nieuwe premixenfabriek in Hasselt, waarbij een strategische samenwerking met Cargill werd aangegaan. Impliciet spreken jullie hiermee veel vertrouwen uit in de Nederlandse veehouderij, terwijl de sector op krimp afstevent...
"Los van wat bedenkelijke politieke opvattingen, zijn wij overtuigd van de agrarische kracht in ons land. De kennis en kunde die hier geconcentreerd aanwezig is, is wereldwijd ongeëvenaard. Qua logistiek en klimaat kunnen we bovendien efficiënt produceren. En vergeet de ondernemersgeest van de Nederlandse boeren niet. Wij zijn dus optimistisch over de toekomst, temeer nu de politieke wind waarschijnlijk uit een andere hoek gaat waaien in een nieuw kabinet. Bovendien wordt voedselproductie steeds belangrijker, ook geopolitiek gezien. Laten we dat niet vergeten."

Tot slot, maar niet geheel onbelangrijk: de naam van Gosschalk wordt veranderd naar FamilyBeef. Vanwaar deze naam?
"Een pakkende naam is belangrijk, zowel naar onze medewerkers als klanten. Naast dat FamilyBeef internationaal gezien goed klinkt, heeft het ook een betekenis. Ons doel is om een merk in de markt te zetten. Daarbij is het eten van vlees vaak een familieaangelegenheid die samenbindend werkt. Met de nieuwe naam willen wij deze boodschap actief uitdragen."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden