Shutterstock

Analyse Vlees & Eiwit

Pluimveevleesmarkt zwicht onder Poolse druk

14 December 2023 - Matthijs Bremer

De prijzen op de pluimveevleesmarkt staan nog altijd onder druk. De lage Poolse vleeskuikenprijs blijft de Nederlandse slachtprijzen drukken. Daarnaast houden slachterijen lagere marges aan om invriezen te voorkomen. De vraag is echter of deze situatie houdbaar is.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vleeskuikenprijs is op het moment stabiel. In week 48 daalde de prijs van €1,04 per kip tot €1,02. Daarna bleef de prijs drie weken lang ongewijzigd.

Een groot kippenvleesaanbod uit Polen zorgt nog altijd voor druk op de markt. Lage vleeskuikenprijzen zijn de eerste aanwijsbare oorzaak. Op het moment variëren de Poolse noteringen tussen de € 0,97 en €1,04. Het verschil van tot wel vijf cent zorgt ervoor dat er op het moment volop vers pluimveevlees geïmporteerd wordt.

Sommige slachterijen geven aan dat niet alleen de lage vleeskuikenprijs de Poolse vleesprijzen drukt. Om de afzet te vergroten kiezen slachterijen ervoor om lagere marges aan te houden. Volgens ingewijden in de markt zetten Poolse slachterijen hun verse pluimveevlees op het moment niet alleen goedkoper af dan Nederlandse producenten. Zelfs de import uit landen buiten de Europese Unie die hun vlees hun vlees binnen een quotum kunnen exporteren, is volgens ingewijden uit de markt op het moment duurder dan kippenvlees uit Polen.

Vriesbereidheid Polen laag
Deze strategie wordt gekozen om het invriezen van vlees in de dalende markt te voorkomen. Mede door de dominantie van vers Pools pluimveevlees zijn vriesvoorraden volgens ingewijden in de markt op het moment aan de lege kant. Dit is een opmerkelijke situatie. Slachterijen geven aan dat de hoge rente inmiddels meer greep op de markt heeft dan hoge energieprijzen. Dit maakt het onwaarschijnlijk dat slachterijen er op de middellange termijn voor blijven kiezen om pluimveevlees tegen lage marges af te zetten om vrieskosten te besparen.

Volgens ingewijden in de markt blijft het aanbod uit Oekraïne ondertussen behoorlijk beperkt. Door de oorlog kampt het Oost-Europese land op het moment met energietekorten. In tegenstelling tot dezelfde periode vorig jaar bombardeert Rusland de elektriciteitsvoorziening nog niet op grote schaal. Toch heeft Oekraïne moeite om voldoende elektriciteit op te wekken.

Inmiddels hangt de vraag of burgers hun huizen de hele winter weer kunnen verwarmen weer boven de markt. Daardoor staan slachterijen niet vooraan in de rij bij de Oekraïense netbeheerder. Dit raakt de slachtlijnen direct, maar vooral de vrieshuizen lijden onder de tekorten. Dit zorgt voor een stevige beperking van de instroom, aangezien het gros van het Oekraïense pluimveevlees ingevroren wordt geïmporteerd.  

Vogelgriep kan tij keren
Sommige ingewijden in de markt verwachten dat het grote aanbod op termijn geen stand houdt. De laatste anderhalve maand zijn er weer flink wat besmettingen met het vogelgriepvirus (AI) vastgesteld. Bij de eerste besmettingsgolf van het seizoen bleken vermeerderingsbedrijven bovengemiddeld vaak slachtoffer. Daardoor is de verwachting dat het vleeskuikenaanbod medio januari afneemt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden